Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helikopter letar stormskadad skog

Skogsstyrelsen ska leta efter stormskadad skog med hjälp av helikopter. Mängden stormskadat virke i skogarna ökar risken för insektsangrepp.

Hösten 2013 drabbades många skogsägare av stormarna och dess effekter kan slå igenom i sommar.

Om skadedjuret granbarkborren får möjlighet att kraftigt föröka sig så kan den ge sig på friska granar år 2015 och framåt. Det kan medföra att stora virkesvärden går förlorade för skogsägarna.

– Det är därför mycket viktigt att få ut så mycket som möjligt av granvindfällena ur skogen och vi vill med denna tillsynsinsats ytterligare öka medvetenheten bland skogsägarna om mängden granvirke som finns kvar i skogen och vad de måste göra, säger Maria Strand, skogskonsulent Skogstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Helikopterflygningarna kommer inte kunna ge en komplett bild av allt virke som finns kvar i skogen. Därför vill skogstyrelsen att skogsägarna ska se över sin skog.

Efter de genomförda flygningarna kommer Skogstyrelsen att kontakta skogsägare som har skadat virke i sin skog. Brevet innehåller information om vad som måste göras enligt skogsvårdslagen.