Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heliane i Sörbygden, Bräckeambassadör i Tyskland

Bräcke kommuns innevånare har i dag 67 olika nationella ursprung och inflyttade från andra länder utgör sju procent av befolkningen.

En av dem som högst aktivt, ehuru i det tysta, kommer att hjälpa till med rekryteringen av åtminstone tyskar är tyska författarinnan Heliane Klingelhofer, Sörbygden.

Inom den närmaste framtiden räknar hon med att hennes senaste alster, en bok i konsten att emigrera från Tyskland till Sverige skall ha nått ut till den tyska bokhandeln.

För några år sedan gav hon ut en motsvarande bok i konsten att emigrera till Kanada, en produkt som lär ha sålts i runt 10 000 exemplar.

– Jag räknar inte med att boken om Sverige blir lika stor, men det finns ett tyskt intresse för Sverige.

I boken rekommenderar jag tyska presumtiva emigranter att flytta till Sverige, och framför allt till norra landsdelen och i högsta grad till Bräcke kommun, där jag själv bor.

– Det är enkelt att invandra till Sverige, men man måste ändå kämpa en del.

– Jag har bestämt mig: Jag stannar här!

Heliane Klingelhofer flyttade för ett par år sedan tillsammans med sin make Bernd in i den sedan länge nedlagda och mycket stora skolan i Sörbygden.

Tanken var att hon skulle inreda sin författarstuga i huset, att aulan skulle göras om till turistiskt boende och att Bernd skulle knäcka extra i sitt gamla yrke som kock.

Huset köptes utifrån en bild på Internet.

Makarna kom dragande från Tyskland per lastbil för att flytta in i det jättehus som de dittills ännu inte skådat med köttögonen.

Huruvida husets storlek och omfattande renoverings- och ombyggnadsbehov vid ankomsten till Sörbygden kunde ha upplevts chockartat kan vi inte ha någon uppfattning om.

Dock satte makarna igång med friskt mod och jobbade och stretade fram till för någon månad sedan.

Då avled Bernd i en hjärtinfarkt, varefter Heliane nu bor ensam tillsammans med sin katt i sin något överrymliga boning.

Arbetet med husinredningen har av många förklarliga skäl avstannat, men Heliane förefaller besluten att fullfölja sina och Bernds ursprungliga planer.