Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helgoperationer ska minska köerna

Område ortopedi står alltså inför en rad utmaningar för att möta framtidens krav och förväntningar samtidigt som de ekonomiska resurserna är begränsade.

Nu handlar det om att effektivisera patientflödet, sänka medelvårdtiderna, öka tillgängligheten samt öka kvalitén och patientsäkerheten.

Patientens bästa är i fokus men även medarbetarnas arbetsmiljö.

Året är 2008 och områdets kostnader har ökat sedan år 2006 från 134 till 163 miljoner, framför allt på grund av kostnader för vårdgaranti och fritt vårdval.

Sedan 2007/2008 har medelvårdtiden för patienterna på avdelningarna minskat samtidigt som antalet vårdtillfällen ökat. Kostnaderna för köpt vård har samtidigt minskat kraftigt.

Antalet läkarbesök till ortoped-, rygg- och akutmottagning blir totalt fler. Återbesöken har ökat mest, 29 procent på fem år.

Trots stora ansträngningar klarar inte ortopeden kraven i vårdgarantin. Att klara nybesöken är den allra största utmaningen, detta trots 600 besök via extramottagning kvällstid.

År 2012 bildades Centrum för opererande specialiteter där område ortopedi ingår. Kraven på att minska kostnaderna och förbättra tillgängligheten är höga. Nu börjar kartläggningen om vilka förändringar som måste till.

• Sänka medelvårdtiden för de stora patientgrupperna som höfter och knän.

• Införa en inskrivningsenhet.

• Införa en slussfunktion som tar emot och förbereder alla planerade patienter på operationsdagens morgon.

Som det är i dag sker inskrivning av patienter som ska till en planerad operation redan dagen innan, vilket innebär att vårdplatser blir upptagna. Runt 600 vårddygn per år går att spara på ett nytt arbetssätt.

• I dag är beläggningen högre under vardagar och lägre fredag till söndag. En konsekvens av detta är sannolikt att de planerade operationerna även måste ske under helger, men troligtvis då med reducerad verksamhet.

• Ronderna ska bli bättre, en patient som rondas sent kan innebära att vårdtiden förlängs med ett dygn.

• För att klara nattbemanningen är det nödvändigt att personal kan gå emellan avdelningarna och arbeta över teamgränserna.