Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena och ACO redo för festen – även om den blir blöt ...

/
  • Nu är festen här. I stilig mundering och nyfixad frisyr ser Helena Jonsson fram mot kvällens sprinttävling i skidskytte. ”Jag har som mål att vara på pallen, det har jag absolut”, säger Helena. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
  • Blött och grinigt. Ja, mycket talar för att skidskyttarnas första tävling i kväll genomförs i besvärliga förhållanden. Men det är inget som stör Anna Carin Olofsson-Zidek och Helena Jonsson (infälld). ”Man får försöka att inte känna efter när vattnet tränger igenom kläderna”, säger ACO. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Annons

Y Peter Forsberg bar den svenska fanan i nattens invigning. Det var en bra start på OS för svensk del, ”Foppa” är en av våra riktigt stora ute i idrottsvärlden.

Till den skaran räknas också Helena Jonsson, redan vid 25 års ålder. Det är hon som ska visa Sverige vägen i de 21:a vinterspelen.

Helena Jonsson har haft en alldeles osannolik vinter. Fyra segrar, tre andraplatser och totalledning i världscupen, bragdguldet i december och som extra krydda på tillvaron en överlägsen seger när svenska folket röstade fram sin Jerringprisvinnare för några veckor sedan.

Det är egentligen ingen hejd på den kärlek som svenska folket visar sin nya kelgris. Och jag har ingen som helst känsla av att Helena känner av den press som det normalt innebär. Tvärtom, Helena tycks älska sin favoritroll och bara växer med uppgiften. Så reagerar en vinnare.

Risken att Helena drabbas av bendarr trots att det den här gången handlar om OS bedömer jag som obefintlig

Helena sporras dessutom av konkurrensen i det egna laget. Anna Carin Olofsson-Zidek är en tuff motståndare alla dar i veckan, inte minst när det står sprint på programmet. Det är Helena och ACO (förlåt Patrik Järbyn och Hans Olsson, våra representanter i störtloppsbacken, jag tror inte att ni tar er upp på prispallen) som i kväll har chansen att sätta nivån på den svenska insatsen i Vancouver.

Alla vet vad en bra start har på ett stort mästerskap betyder och sällan, eller aldrig, har Sverige varit så välrustat som i kvällens skidskyttetävling. Sverige ställer två världsartister på startlinjen.

Med de här raderna förstår väl alla att jag har stora förhoppningar om medaljer redan i kväll. Men, som jag skrivit vid flera tillfällen tidigare, så är skidskytte en sport med små marginaler och minsta lilla misstag i skyttet straffas hårt.

Därför är jag nöjd om Helena och ACO gör en bra prestation i öppningsgrenen som bäddar för jaktstarten på tisdag. Som ni förstår handlar kvällen egentligen om två tävlingar!

Även de närmaste dagarna bjuder på fina svenska möjligheter. Anja Pärson åker superkombinationen på söndag kväll och på måndag har Charlotte Kalla sin riktigt stora chans i de här mästerskapen, 10 km i fri stil.

Helena, ACO, Anja och Kalla, vilken öppning det kan bli. Men sprintkungen Emil Jönsson är fortfarande mitt starkaste guldkort!

TILL SIST; spelen i Vancouver hann inte ens ta sin början innan de drabbades av en ofantlig motgång när den georgiske rodelåkaren Nodar Kumaritasjvili slungades ur banan och omkom vid ett träningsåk.

I de första telegrammen på fredagskvällen talas det om att den olympiska banan anses vara en av de snabbaste och mest utmanande och att flera åkare råkat ut för krascher under träning.

Varför har ingen reagerat?

Att färdas i 150 knyck på en kälke med ett minimum av skyddsutrustning borde väl åtminstone ställa krav på att banan ska vara säker. Det är väl det minsta man kan begära även om allt naturligtvis inte går att förutse. Men här hann ju varningsklockan ringa flera gånger utan att någon ingrep.

För mig är det obegripligt. Z

Mer läsning

Annons