Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena kockar vidare

Helena Appelqvist, från Östersund, går vidare efter tredjeplatsen i "Sveriges mästerkock". Nu tar hon nästa steg på karriärstegen, hos krögaren Per-Åke Wahlund.

Varje tisdag kommer Helena Appelqvist att göra ett gästspel på restaurang Sir Winstons elegantare övervåning Upstairs. Till en början ska hon finnas med bland serveringspersonalen för att möta gästerna och i köket för att inspirera och inspireras.

– Lite senare ska vi tillsammans ta fram min signaturrätt "Helena helt enkelt" som kommer att ingå på menyn. Det ska bli superhärligt! säger Helena.

Per-Åke Wahlund följde Helena i "Sveriges mästerkock" med intresse och menar att de har samma syn på god mat, värdskap och smaker.

– Jag tror att det är många av våra gäster som är nyfikna på och vill prata med Helena. Mat är viktigt och att det finns ett grundmurat intresse för det bevisar bara antalet matlagningsprogram, säger han.

Under våren har Helena fått känna på tv-mediets stora genomslagskraft. Folk hejdar henne på stan, jobberbjudanden trillar in. Men deltagandet i "Sveriges mästerkock" fick henne också att börja tvivla på sin egen förmåga att laga mat.

– Mitt självförtroende har sviktat, det har åkt lika mycket bergochdalbana som känslorna. Det positiva som tv-tittarna fick höra hade jag ingen aning om. Per Morberg sa en enda positiv sak till mig och det var när jag hade gjort en sky som smakade som hans farmors.

Hur tänker du nu?

– Nu vet jag att jag är smaksäker och att jag aldrig skulle servera någonting dåligt. Jag vet också att det lika gärna kunde ha varit jag i finalen. Marginalerna var små hela tiden.

Helena jobbar fortfarande kvar som controller på Försäkringskassan, men vid sidan av det gör hon mer och mer verklighet av sin dröm att arbeta med matlagning. I det egna företaget "Hemma hos dig" hyr hon ut sig själv som kock till företag och privatpersoner. Hon driver också hemsidan "Helena helt enkelt" med recept och tankar kring mat.

– Framtiden känns spännande. Jag är beredd att ta på mig vilka uppdrag som helst bara de känns rätt i hjärtat. För mig handlar matlagning mycket om att använda rätt råvaror och att hushålla med resurserna, säger hon.

På nationaldagen 6 juni kommer Helena och flera av de andra deltagarna från "Sveriges mästerkock" att servera specialiteter under en matmässa i Stockholm.