Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena behåller ledningen i den totala världscupen

/
  • Helena Jonsson sköt fullt och skär mållinjen efter gårdagens 7,5 kilometers sprint i Trondheim.Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
  • Segrarinnan Olga Zajtseva från Ryssland i mitten  var drygt fem sekunder före Helena Jonsson. Trea blev Sylvie Becaert från Frankrike, till höger. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

Helena Jonsson behöll lugnet och stärkte sin position som ledare i den totala världscupen.
Efter andraplatsen i sprint i Trondheim leder nu Jonsson med 42 poäng före tyskan Kati Wilhelm.

Annons

Helena Jonsson briljerade som så många gånger förr den här säsongen i skyttet, och sköt både fullt och snabbt – båda serierna gick på en halv minut. Att varje felsteg eller bom kan hindra 24-åringen från att vinna sin första totala världscupseger verkade inte göra henne nervös.

– Jag är inte förvånad längre, men det är viktigt att inte haussa upp det här för mycket. Jag påminner henne hela tiden om att hon måste ta en tävling i taget, säger förbundskapten Staffan Eklund till TT.

– Det ser onekligen bra ut, men det kan räcka med lite snuva och de andra går om. Det är mycket som måste klaffa.

Jonsson delade pallen med segrarinnan Olga Zajtseva från Ryssland och trean Sylvie Becaert, Frankrike. Zajtseva var drygt fem sekunder före svenskan. Den främsta utmanaren i totala världscupen, Kati Wilhelm, slutade på en 13:e plats och tappade alltså ytterligare till svenskan.

På herrsidan imponerade Björn Ferry. Svensken missade nästan hela VM samt världscuptävlingarna i Vancouver på grund av en envis förkylning. Men på torsdagen var han tillbaka och sköt fullt i sprintloppet.

Det räckte till en sjundeplats, en minut efter segraren Michael Greis, Tyskland.

– Kul att Björn är tillbaka, jag hade inte väntat mig att han skulle vara så här bra, säger Eklund.

Hemmahoppet Ole Einar Björndalen blev tvåa, trots en bom, och gick upp i världscupledning eftersom polacken Tomasz Sikora kom först på 13:e plats. Österrikaren Simon Eder kom på tredje plats.

Mer läsning

Annons