Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helen Sjöholm och Maths O hjälper Rahm med tänderna

När inte landstinget i Jämtland ville betala Mikael Rahms tandvård ställde finansmannen Maths O Sundqvist upp som sponsor. Som motprestation ville han sjunga duett med Helen Sjöholm. Inom kort blir det en ”tandkonsert” någonstans i Sverige.

– Jag ringde upp Helen och hon lovade sjunga duett med Maths, det ska bli jättekul, säger Mikael Rahm.

Skådespelaren Mikael Rahm genomgår sin kanske svåraste livskris någonsin. Biverkningarna efter operation och strålning av cancer i tungan gör att han tvingas leva utan saliv och med tänder som rämnar.

Nu är han sjukskriven till den sista september, men inom några dagar ska han träffa representanter för Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för att diskutera vad han ska göra i framtiden.

– Kan jag inte arbeta som frilansande skådespelare måste det bli något annat, säger han. Jag har sett att länet behöver en regiondirektör, en vd för Jämtland helt enkelt, det jobbet skulle passa mig.

Mikael Rahm försöker tänka framåt även om han fortfarande lever i chock kring vad han varit med om under senare tid.

Men vi tar det från början. Här är Mikael Rahms egen berättelse om den tuffa tiden.

– Allt började egentligen 2007, jag hade en tand som skavde mot tungan och det bad jag tandläkaren titta på, säger han. Jag fick även öronsus och remitterades till öron-näsa-hals.

Han fortsatte besöken mellan olika tandläkare och öron-näsa-hals.

Han fick en svampsjukdom i munnen och tanden fortsatte att skava på tungan.

I juni 2009 kom chocken – han hade fått en aggressiv form av skivepitelcancer. Tumören satt på tungan och halva tungan måste opereras bort.

– Jag hade bett flera tandläkare slipa ner tanden, men inget hände. Jag är säker på att det inte hade blivit cancer om tandläkaren gjort det. Redan ett halvår innan visste jag att det skulle bli problem, jag är väldigt intuitiv.

När Mikael Rahm fått beskedet åkte han direkt till Gustaf Hylén i Revsund och spelade in sina favoriter på skiva. Han blev stenhård tog inte in någonting. Att han skulle kunna dö existerade inte.

På grund av semestrar fick han inte påbörja någon behandling på universitetssjukhuset i Umeå förrän efter två månader. Under tiden försköt han både familj och vänner. Han ville bara vara ifred.

– Väl på onkologen fick jag ont i ryggen, det visade sig att det var ett stort diskbråck som måstet opereras akut. Det gjordes samtidigt som strålningen började.

Två gånger per dag under en månads tid strålades tungan, efter 14 dagar kunde inte Mikael Rahm stå på benen. Ryggen smärtade, tanden skavde fortfarande på tungan och eftersom halva tungan var borta fick han sondmatas. Han tappade 27 kilo på kuppen.

När han väl skulle lära sig äta igen blev det smör och grädde.

Under permissionerna från sjukhuset reste han till Stockholm där han fått låna en lägenhet, han orkade inte träffa familj och vänner. Han blev tre månader i Umeå.

– Det jobbigaste var att inte kunna kommunicera, jag fick ju inte prata bara skriva lappar. Det var svårt att förmedla sig på det sättet.

Mikael Rahm kämpade sig tillbaka till scenen med hjälp av en utmärkt talpedagog.

Men Estrad Norrs sommarsatsning ”Vidundret – vad döljer sig under ytan?” där Mikael Rahm skulle vara med blev det inget av. En svampinfektion i munnen satte stopp.

Nu är han alltså sjukskriven igen. Hans tillstånd spred sig snabbt i filmvärlden och i dag har telefonerna tystnat.

Han har nu fått hjälp av psykolog för att förminska sin världsbild, att ge sig själv tillåtelse att vara sjuk.