Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela Sverige måste leva

Redan 1987 noterade New Economics Foundation att världen den 19 december detta år konsumerat mer än jorden förmår att producera. I år korsade kurvorna varandra redan den 19 augusti. "Overshoot day" inträffar tidigare för varje år som går. Vi är inne i en spiral som inte går att hejda.

Hur mycket energi har regeringen lagt på detta? Vi importerar och transporterar i en omfattning som just nu håller på att förgöra vår planet. Grönsaker, frukt, bröd, kött, fisk, mjölk och annat transporteras runt utan tanke på att varje flygfrakt eller långtradarlass bidrar till den globala klimatkatastrofen. Hur ofta hör man regeringen förfasa sig över detta? I dag skulle vi behöva ytterligare ett halvt jordklot för att tillgodose den hysteriska konsumtionen. Vi lånar av framtiden, av våra barn och barnbarn. Vi vältrar över problemen på kommande generationer. Frågan är om det går att göra något åt. Det här låter som världspolitik eller rikspolitik, men det är i högsta grad en lokal och regional fråga. Vi socialdemokrater har insett detta.

Regeringen borde stå på barrikaderna och uppmuntra lokal produktion av olika slag, de borde värna det svenska odlingslandskapet, stödja kulturer som fäbodbruket, rennäringen, jakten, fisket, bärplockningen och många, många fler grenar i den lokala produktionen av livsmedel. Om detta hör man inte ett ljud från regeringen, Vi hör heller ingenting om vilken resurs den svenska landsbygden och glesbygden skulle kunna vara. I stället låter man den utarmas. Vi socialdemokrater vill satsa på hela Sverige. Vi väljer inte bort de glesbefolkade delarna, vi inser potentialen och vill i stället satsa på dessa delar och inte på ofinansierade skattelättnader för de rika.

För oss i glesbygden är det fullständigt naturligt att skörda älg, rådjur och andra djur ur vår Herres skafferi, men den nuvarande regeringen har försvårat detta i en omfattning som är ofattbar för den som försöker använda så lite importerat livsmedel som möjligt. Regeringen har överlåtit dessa frågor till EU och hindrar eller i bästa fall försvårar därigenom animalisk produktion av alla slag. Den tar död på fåravel och fäbodbruk. Man säger ja till förbuskning av det svenska odlingslandskapet och nej till bevarande av unika växter och miljöer. Vi socialdemokrater anser att dessa frågor ska ligga på nationalstatens bord, inte på EU:s.

Regeringen säger ja till försämrad livskvalitet och förklarar krig mot landsbygden och de gör vad de kan för att spoliera våra möjligheter till överlevnad och utveckling. Med en socialdemokratisk regering ska det bli ändring på detta, för framtidens och landsbygdens skull.

Göran Eriksson (S), ordförande i Bräcke Arbetarekommun

Gunnar Sandberg (S), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel