Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hela Sverige har fått nya apotek"

Kalle Olsson skriver på ledarsidan i Länstidningen (24/9) att apoteksreformen genomförts på bekostnad av landsbygden. Så är ingalunda fallet.

Apoteksreformen har gett hela Sverige nya apotek och öppettiderna har ökat dramatiskt. Vi ser nya tjänster utvecklas på apoteken och kunderna är generellt mycket nöjda med den service de får. Det är sant att det inte öppnat nya apotek på en stor mängd mindre orter – men också sådana exempel finns. Flest apotek har öppnat där apotekstätheten varit som lägst och köerna som längst, nämligen i städerna.

Även detta har gynnat många som bor utanför städerna. Idag finns många apotek som har öppet nära 100 timmar i veckan. Det betyder att många som visserligen inte fått ett nytt apotek på en mindre ort, nu har fått möjligheten att på obekväma tider ta sig till ett apotek – även om det ligger på några mils avstånd. I praktiken har reformen resulterat i många nya jourapotek runt om i landet.

Hittills har ett apotek i landsbygd lagts ned. Det låg i Lima, Dalarna. Nedläggningen var dock en direkt effekt av att landstinget i Dalarna lade ned vårdcentralen på orten, vilket kraftigt minskade antalet personer som efterfrågade apoteket på orten. Sådana förändringar har alltid skett – med eller utan monopol – och kommer troligen också att fortsätta ske. Men någon massnedläggning av apotek i glesbygd är det inget som tyder på. Alla apotekskedjor har sagt att de inte har några planer på att lägga ned apotek i glesbygd.

Apoteken har en mycket viktig roll att spela i vårdkedjan. Vi är glada över att apoteken är många och att antalet ökar. Den kompetens som finns kring läkemedel, egenvård och hälsa skulle dock kunna nyttjas betydligt bättre. För att det ska bli möjligt krävs att politiker – och ledarskribenter – börjar fokusera mer på vad apoteken kan bidra med för att förbättra läkemedelsanvändningen, tillgängligheten och kvaliteten i vården, än på hur många apotek det finns.

Johan Wallér, vd

Henrik G Ehrenberg, strateg

Sveriges Apoteksförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel