Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela Skålan sluter upp bakom Cypakutsi

När många andra evenemang har dött ut har Cypakutsi överlevt. I dag arrangeras tävlingen för 21:a året.
– Det beror på inställningen hos folket i byn. Oavsett vad det gäller ställer folk upp, säger Lena Karlström Backskog i arrangörsstaben.

Cypakutsi är en stor folkfest i Skålan, där det vanligtvis bor ungefär 140 personer. I tävlingen, som går ut på att cykla sju kilometer, paddla 1,2 kilometer, "kuta" 2,4 kilometer och simma 150 meter, räknar arrangörerna med att ungefär 250 personer deltar. 60 funktionärer är engagerade i tävlingen och till kvällens festligheter på bygdegården väntas närmare 500 besökare.

– Det är väldigt fin uppslutning och sammanhållning i byn. Det här är en hemvändarhelg, man åker hit för att träffa nära och kära, och gamla bekanta, säger Lena Karlström Backskog.

Cypakutsi arrangerades första gången 1996 eftersom Skålan också ville ha en egen tävling i byn, likt bland annat Vigge och Hoverberg redan hade. De tävlingarna finns inte längre, men Cypakutsi överlever år efter år. Det beror enligt Lena Karlström Backskog på den fina sammanhållningen i byn.

– Den är fantastisk. Folk får nästan dåligt samvete om de måste säga nej till att ställa upp.

I år slår Cypakutsi rekord när det gäller anmälda lag. På förhand har 37 lag anmält sig till tävlingen. Att den blir mer populär för varje år tror Lena Karlström Backskog beror på att den riktar sig till alla, oavsett hur vältränad man är.

– Vi har inte gjort det här till en prestigegrej. Alla kan vara med, från sex-sjuåringar, upp till 80-åringar, och äldre om man vill. Det är allt från vanliga motionärer till elitidrottare. Alla får priser, som lottas ut – även den som kommer sist kan få det finaste priset. Det är en folktävling, och det vill vi hålla fast vid.