Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela samhället ska "koka" under Dunder

Dundermarknaden har stor betydelse för hela samhället, men man vill ha mera, hela samhället ska "koka". Det visar en färsk undersökning:

– Nu går vi vidare och jobbar gemensamt, säger turistchef Anna Gillgren.

Vad betyder Dundermarknaden för innevånare och näringsliv? En undersökning har gjorts, utifrån statistik och enkätsvar:

– Nu har vi ett mycket bra underlag för att jobba vidare, säger turistchef Anna Gillgren. Det berör inte bara IFK utan hela samhället. Därför måste vi jobba gemensamt.

De flesta besökarna bor i kommunen, men en tredjedel kommer från andra delar av landet. Av dessa har 77 procent kommit hit extra för marknaden. Merparten har boende ordnat i eget hus eller hos släktingar och vänner, men 22 procent bor på camping, hotell, vandrarhem eller annat. Nästan hälften av besökarna har fått vetskap om marknaden via en tidning, 28 procent via hemsida och 25 genom släkt, vänner och kollegor.

Lördag är den största besöksdagen både dag- och kvällstid, tätt följd av fredagen. Lägre vid torsdagskvällen som lockat 35 procent av besökarna och söndagens dagarrangemang bara 24 procent. Besökarna spenderar i snitt 542 kronor per person under dagen, och 1 064 kronor under kvällen.

Kvinnorna är i stor majoritet, både på dagen och på kvällen. Dagtid är drygt 70 procent av besökarna i åldern 45 år och äldre. Många tror att kvällsbesökarna utgörs av ungdomar, men majoriteten, 47 procent, är i åldrarna 35 till 54 år. En tredjedel är yngre och resten är 55 år och äldre:

– Det är faktiskt unikt för Dundermarknaden, säger Anna Gillgren.

Dundermarknaden får gott betyg av besökarna, inte minst för att det är god stämning och ändå lugnt och städat. Många lämnar synpunkter och idéer till utveckling: Inför familjerabatt och bättre parkeringsmöjligheter. Bygg upp förväntningarna med kringarrangemang så hela samhället "kokar", låt "Dunderklumpen" och hans vänner vandra omkring, lansera Dunder som julklapp, och så vidare.

Företagen har svarat nästan mangrant, och 40 procent av dem anser att marknaden är mycket viktig för kommunen som helhet, få anser att det har betydelse för just deras företag. Man ser gärna ett samarbete mellan kommun, köpmän och marknad, så att hela samhället lever upp, att det blev mera företagsmässa, att knallar och aktiviteter förekommer även inne i samhället.

– Många vill att det ska hända saker hela veckan. Det ska vi ta fasta på och jobba tillsammans inom kommunen, IFK, köpmännen, föreningarna och alla andra. Jag skickar också alla tips vidare till Backe och Hoting.