Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Hela landet ska leva är bara ord”

På nattåget mot Göteborg läste jag Bästa Sverige en ny bok av Sven Wernström född 1925, där han namnger en grupp personer som han anser ha hjälpts åt att rasera välfärdsbygget . Ord och inga visor och vem står framför mig i första kön på mässan om inte högst densamme. Jag klappar honom på axeln och säger Skitbra bok!

Annons

Sen slinker jag in på dagens första seminarium om existentiella teman i barnböcker. Man föds och man dör, har samtalet kallats mellan författarna Pernilla Stalfelt, Stina Wirsen och Jonathan Lindström, som alla på var sitt vis tacklat det svåra problemet att prata med barnen om det som ingen vet. Tekniken har utvecklats på bokmässan. Bilder och animationer visas på en jätteduk under samtalets gång.

Pernilla Stalfelt har på ett helt nytt och sakligt sätt tagit sig an ämnen som Hår, Bajs och även Döden . Nu senast kom Livetboken som med en klocka som symbol går hela vägen från födelsen till döden, man dör och får en gravsten men sen kanske man föds en gång till? Även Stina Wirsen tar med en andlig aspekt i sin bok om en farfars död. Hon visar begravning, kista, präst med obegripligt tal i animationen som lär gå hos Folkets Bio, sorg och tårefloder. Farfar hade ju levt färdigt! Han var ganska gammal och skruttig kan man se och en tröstetanke som presenteras är att man kanske blir ett träd eller kanske en fjäril när man dör. Pernilla Stalfelt hade arbetat mycket med den kända livstrappan, där man står som kanske 50-åring på översta steget och sen går allt utför. Barn i hennes närhet hade visat stort intresse för bilden. Moderatorn hade erfarenhet av barn-tv och kastat ur sig :Ni får fråga mig vad ni vill! Det var som att öppna en sluss till existentiella frågor istället för hur gammal kan en häst bli o.dyl? Jonathan Lindström som också var arkeolog och ansåg sig mest förtrogen med döda människor i gruppen, närmade sig döden ur ett vetenskapligt perspektiv. Hans bok om döden var mindre känslosam och mer kulturhistoria, och som sagt vetenskap. Återfödelse kom med som ironi vid besök hos ett medium. Olof Palme återfödd som Karl den Store! Vad kan man då skriva om för barn? Det går inte att säga, barn är rädda för olika saker. En bok kan vara något konkret att utgå ifrån för att bearbeta både tv-död och den verkliga döden som drabbar familjen. En spelplan för tanken, så uttryckte sig Pernilla Stalfelt i det till slut ganska djupsinniga samtalet.

Schablonbilden av Sverige är en idyll med röda stugor och lummig landsbygd. Verkligenheten ser annorlunda ut och det talade journalisten Kristina Mattsson om i ett intressant och välbesökt seminarium om boken Landet utanför. Programmet började med ett inslag ur Mittnytt med kommunalrådet i Ragunda som var mycket dyster. Han kunde inte se något större hopp för sin kommuns framtid. Glesbygden blir mer och mer som ett ålderdomshem. Hus står tomma och inom 20 år kan allt ha slutat fungera. Det är en långsiktig trend sedan 50 år tillbaka. Politikernas tal om att hela landet ska leva är just bara ord. Det finns ingen regionalpolitik som stödjer den viljan. Kristina Mattsson var upprörd och jämförde med Norge, där man har en annan inställning och aktivt stöder de små kommunerna. En del är mycket rika på grund av att vattenkraftskatter stannar på landet i motsats till Sverige där statskassan tar hand om resurserna. Ropar inte våra politiker tillräckligt högt? Är folkviljan att alla ska bo i de stora städerna? I utarmningen av landsbygden handlar det också om en mental diskriminering. Svårt att få banklån, banker, arbetsplatser försvinner, ingen bryr sig. Folkspillran som tills vidare finns kvar ska känna sig som tiggare och bidragstagare,

Kristina Mattsson har satt fingret på vårt största problem. Attityden att landsbygden är olönsam måste brytas. Kristina Mattsson skrev 2008 reportageboken De papperslösa och de aningslösa och fick pris för den mest angelägna fackboken.

Britt Jakobsson