Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela landet (S)ka leva

Annons

Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Det är vårt besked. Då behövs fler jobb i hela landet. Hela Sverige måste bidra. Vi vet att det finns en stark växtkraft på svensk landsbygd om vi kan ta tillvara den.

Reinfeldt misslyckades med att behålla Sveriges låga avgift i förhandlingarna om EU:s långtidsbudget. Sveriges landsbygd fick betala. Sverige mister 500 miljoner från landsbygdsprogrammet.

Det är dåliga nyheter för landsbygden. Nedskärningarna innebär stora problem för många lantbruksföretags lönsamhet, för Sveriges möjlighet att klara miljömålen och för produktionen av bra mat i Sverige.

Vi socialdemokrater väljer därför, i vårt förslag till budget, att kompensera för hela bortfallet under 2014. Vi tillför 371 miljoner mer än regeringen till landsbygdsprogrammet.

Vi ska utveckla landsbygdens näringsliv och säkra jobben. Det handlar om att ge bättre förutsättningar för landsbygdsföretag. Att investera i en grundläggande service för näringsidkare i hela landet. Om en bensinmack eller en livsmedelsbutik kan hållas öppen så ger det möjlighet till att hämta ut såväl paket som varor från apotek och Systembolag, betala räkningar och utföra andra tjänster. En basservice gör en bygd mer attraktiv för fritidsboende och turister, vilket skapar ytterligare grund för jobb och företagande.

I vårt förslag ryms anslag till utbyggnad av bredband. För att landsbygden ska utvecklas och bidra till svensk tillväxt måste tillgången till IT-infrastruktur, inte minst bredband, förbättras.

Vi vill också modernisera landsbygdsprogrammet till förmån för fler innovationer på landsbygden. Investeringsstöd ska leda till mer konkurrenskraftiga företag.

Landsbygdsprogrammet är därutöver ett viktigt redskap för att vi ska nå Sveriges miljömål. Regeringen misslyckas med 14 av 16 miljömål. Att investera i landsbygdsprogrammet är därför en viktig åtgärd för att klara fler av miljömålen.

Vi sätter också höga ambitioner för det ekologiska jordbruket, vi gör det av miljöskäl men också för att stärka konkurrenskraften. Efterfrågan på ekologiskt ökar och om inte svensk produktion hänger med ökar importen istället. Vi hävdar att ekologiskt jordbruk kan vara en specialisering som är lösningen för en del av det svenska jordbruket. Det visar inte minst den ekologiska mjölkproduktionen som ökat kraftigt i Sverige.

Människor har rätt till mat av hög kvalitet. Svensk mat har ofta högre kvalitet då den är producerad efter höga miljökrav och med gott djurskydd. Vi vill bygga vidare på just detta som är grunden till att köpa just svensk mat,

Vår satsning på landsbygdsprogrammet är inte bara större än regeringens – det är också en omprioritering till något nytt, modernt och konkurrenskraftigt. Hela Sverige kan leva – med rätt förutsättningar!

Matilda Ernkrans (S)

ordförande i miljö- och jordbruksutskottet

Anna-Caren Sätherberg (S)

regionalpolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel