Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela landet borde göra ett OS tillsammans

Som alla svenskar just nu så stod jag och en kollega och pratade OS i veckan. Det var Ferrybragd, Kallaknockout och Anjakrasch.

Annons

Samtalet gled över till arrangörsmisstag och därifrån vidare till OS-spektakel i stort och mer specifikt in på Vinter-OS placering som lillasyskon till stora fina Sommar-OS.

För även hur vi nordbor vrider och vänder på saken så är sommarspelen nummer ett i världen och vinter-OS får inte lika mycket uppmärksamhet och röner inte samma intresse globalt.

Min kollega drog upp sin lösning på detta. Han menade att han aldrig förstått varför exempelvis basketen tillhör Sommar-OS? Eller handbollen? Dessa två stora lagsporter spelas på vintern i inomhushallar runtom i världen. Visst spelar man basket utomhus på sommaren, men de stora ligornas spel hör vintern till. Och ska man titta på det historiskt så uppfanns basketsporten just för att vara vinterträning när vädret inte tillät utomhusaktiviteter.

Jag fnissade först åt det konstiga förslaget. Men ju mer jag låtit det sjunka in desto mer tycker jag att tanken låter vettig. Att låta några stora lagsporter byta plats och avgöras i Vinter-OS skulle inte bara göra hela Olympiaden angelägen för fler nationer. Det skulle dessutom luckra upp det knasigt späckade schemat som sommarspelen har.

Dessutom anser jag att det som Vinter-OS saknar i idrottsväg är fler lagsporter. Stafetter i all ära, men annars är de enda lagsporterna hockey och curling. Och jag gillar lagsporter.

Hittills har jag endast kommit på ett motargument. Och det är ett dåligt sådant. Nämligen  så har det aldrig gjorts förut. Det motargumentet har alltid dålig hållbarhet.

Jag har under veckan dessutom fått ny kraft i tanken på att söka ett svenskt Vinter-OS. Men i lite modifierad tappning. Jag har sedan länge förkastat tanken på att Östersund och Åre själva ska arrangera OS. Det blir för dyrt och jag tror inte att alla investeringar som det skulle innebära för Jämtland kommer löna sig.

Nej, istället tror jag på ÖSÅ-OS Östersund, Stockholm och Åre. Om man kollar på OS i Vancouver så påminner ÖSÅ om det alternativet. Ekonomiskt borde det funka bra och hela landet skulle bli mer involverat.

Östersund skulle då ta längd, skidskytte, backhoppning och curling m.m. Åre får det alpina och Stockholm tar hockey och konståkning. Plus basket och handboll.

Det blir en sund och frisk satsning där alla städer kommer tjäna på det och få anläggningar som passar till respektive plats. Handen på hjärtat, Östersund har inte behov utav en hockeyarena med plats för 15000 personer. Men i Stockholm finns det redan.

Men invigningen, den behåller vi i Jämtland på den då nybyggda och bästa skidstadion som finns. Väl mött på invigningen av ÖSÅ-OS.

Mer läsning

Annons