Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hela himlen är full med rök"

I våras var han i amerikanska Tennessee för att ytterligare vässa sin kunskaper i att släcka skogsbränder.
Nu är Östersundsbon Olle Olofsson på plats i eldinfernot kring Sala i Västmanlands län.
– Vi håller på att evakuera, säger han till LT.

Branden utanför Sala fortsätta att rasa ännu på måndagen.

Det tros ha börjat i torsdags då en markberedare fattade eld uppger UNT.

Olle Olofsson från Östersund är en av alla brandmän runt om i Sverige som kallats in. Olle gick ut från AWPE-gymnasiet i Torpshammar i våras. I maj berättade LT om Olles två veckor långa praktik på en brandstation i Knoxville i amerikanska delstaten Tennessee.

Nu har han alltså kallats in för att tillsammans med hundratals andra försöka få bukt på den stora skogsbranden i skogarna utanför Sala.

– Vi håller på att evakuera just nu, säger Olle på telefon direkt från branden. Han är en av ungefär 25 skogsbrandmän från företaget Sits som är på plats.

Några timmar senare har det lugnat ner sig lite. Åtminstone på den plats Olle Olofsson befinner sig strax ovanför byn Gamleby.

– Just nu sitter jag och vaktar elden. Jag är kanske 500 meter ifrån på sidan om branden, säger han.

Han fick samtalet om att göra sig i ordning och åka på söndag kväll klockan åtta. Då var han på sitt andra jobb inom hemtjänsten. Det var aldrig någon tvekan.

– Jag var rätt taggad att få åka ner. Att få åka iväg och hjälpa till, säger Olle.

Tre timmar senare – efter avklarat pass inom hemtjänsten – satte sig Olle Olofsson i sin bil och körde ner till Salatrakten och den stora branden.

– Jag kom fram klockan sex på morgonen. Då är det brandbilar, bandvagnar, polisbilar och en massa militärfordon överallt, säger Olle Olofsson.

Efter ett par timmars sömn kastas han direkt in i händelsernas centrum. Tillsammans med ett par kollegor gör han bedömningar av hur branden kommer spridas. Kort därefter tas ett centralt beslut om att evakuera flera byar. Däribland Gamleby.

– Vi hjälpte de boende att evakuera. Det var inga problem, säger Olle Olofsson.

Beskriv för LT:s läsare hur det ser ut där nere.

– Under dagen var jag ungefär två kilometer från där det brann. Allt man ser är en massa skog och hela himlen är full med rök. Det täcker helt.

En skogsbrand är en enorm och väldigt farlig naturkraft.

– Vi som jobbar som skogsbrandmän påverkar väldigt lite hur det brinner. Det är väder och vind som gör det, säger Olle.