Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela dagvattennätet var utslaget

Vattnet samlades i kommunens garage och sedan var det fritt fram in i butikerna.

– Vi diskuterar att valla in, genom att bygga en tröskel till garaget, säger Stefan Jönsson hos kommunen.

Vid tisdagens våldsamma oväder i Strömsund drabbades flera butiksägare efter Storgatan av översvämningar och vattenskador. Lutningen från gata och parkering medförde att allt vatten samlades i kommunens garage. Därifrån var det endast en dörr som hindrade det från att strömma in i butikerna i Granenhuset, och den lyckades inte hålla stången när vattnet stod halvmeterdjupt i garaget.

Under onsdagen kom det ännu mera regn. Stefan Jönsson på kommunens vatten- och avloppsavdelning uppger att man idag, onsdag, har spolat alla dagvattenledningar efter Storgatan, för att vara säker på att det inte finns något stopp någonstans.

– I går var vi beredda att åka ut och spola, men vi bedömde att det inte var nödvändigt. I dag har vi bedömt att det kan finnas en risk att det blivit stopp någonstans.

När inte dagvattenbrunnarna hinner ta undan så blir vattnets naturliga väg nedför backen, in i garaget. Stefan Jönsson berättar att man försöker hitta sätt att undvika det:

– Vi diskuterar bland annat att valla in, genom att bygga en hög tröskel till garaget.

Stefan Jönsson har inte tidigare upplevt liknande problem vid kommunens garage. Granenhuset, som ligger vägg i vägg, har varit utsatt för översvämningar förr om åren, men då har vattnet kommit framifrån, från parkeringen, och det har kommunen löst genom att sätta in en pump som håller undan vattnet framför huset.

Stefan Jönsson säger att de inte hade mycket att sätta emot denna gång:

– Det var ett sådant skyfall att hela vårt dagvattennät var utslaget. Vattnet sprutade upp ur brunnarna och det rann in överallt, i källare och via trapporna. Alla hus med lågt läge hade problem.