Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hektisk helg för alkoholen

I helgen följde några OS-invigningen. Andra bojkottade den högljutt. Några som inte kunde se den ens om de velat var polisen. Natten till lördag började med en skoterfylla i Vemdalsskalet och 20 minuter senare omhändertogs en man i Östersund för tillnyktring. Halv ett på natten blev det fyllecell för en man i Åre och för en person i Östersund. En timme senare fick tre kvinnor tas in för tillnyktring. Klockan tre på natten hittas en bil i diket, resultatet av rattfylla.

En bekant i min ålder är nykter alkoholist. Hon besökte en krog i Östersund och frågade vad de hade för alkoholfria alternativ. Personalen bad att få återkomma. Efter några minuter kom den anställde tillbaka och sa "ska du inte ha en vanlig drink då? Eller ett litet glas vin i alla fall? En slurk?" Det finns oskrivna regler som märks först när någon bryter mot dem. När någon på festen tackar nej till vin är följdfrågan varför. Den som avstår från alkohol är den som sticker ut och behöver förklara sig.

Det är något märkligt med vår relation till alkohol. Jag fick inte gå på krogen när det var tillåtet att röka inomhus. Men på lektionerna i skolan fick vi lära oss att varje cigarett förkortade vårt liv med sju minuter. Inga undantag. Lärarna sa att när, inte om, vi började dricka skulle hembränt undvikas eftersom det gjorde en blind. Det var också viktigt att inte dricka för mycket så vi blev våldtagna eller somnade i en snödriva. Vi antecknade noga i våra skrivböcker.

Den bekanta som var på krogen i Östersund tackade bestämt nej och tog en läsk i stället. Hon var den som stack ut. De som i dag sitter i något av länets klassrum borde få lära sig om ni dricker i stället för när ni dricker. Jag, mina klasskamrater och personerna bakom polisens hektiska helg fick det inte.