Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hej Främling: – Vi tror stenhårt på det här och vill sprida konceptet

Det är fredag morgon. Vid ett förråd intill fotbollsplanen på Grytan håller Klaus Ryberg och Anne Lundberg på att lasta in skidutrustning i en minibuss. Det är bitande kallt. Minus 20.

Annons

Om en halvtimme ska de erbjuda de asylsökande i Grytan att prova på längdskidåkning. För första gången i vinter är det tillräckligt med snö på ängen strax bortom matsalen. Tidigare i vinter har Klaus tagit med sig skidintresserade till skidstadion i Östersund för att åka skidor.

– Första gången ville över hundra personer följa med, men vi hade bara plats för 16 i bussarna, säger han och ler.

Inte heller denna dag är det något fel på skidsuget hos de asylsökande. Trots kylan vågar sig ett trettiotal personer ut till snödrivan där Anne och Klaus har radat upp skidor och stavar. Först i ledet står Abdulrahman Kossai från Irak. Han har bott på Grytan i 4 månader och är snabb att berömma Hej Främling och dess aktiviteter. Själv sjunger han i kör, springer och åker skidor. På Grytan räknas han som skidveteran med sina 3–4 besök på ÖSK, meddelar Klaus.

– It´s nice. I like it. Not so very difficult, säger Abdulrahman och ger sig i väg ut i spåret.

Det som började som en enkel skidskola för nyanlända i november 2013 har i dag vuxit till ett hyllat integrationsexempel. En vanlig vecka erbjuds nu följande aktiviteter: Spinning, cirkelträning, längdskidåkning, löpning, styrketräning, fotboll, körsång och hundpromenader. Dessutom genomförs då och då olika aktiviteter som fjällvandring, mc-turer och utflykter.

Men resan hit har inte varit spikrak. I september rapporterade ÖP om det tuffa ekonomiska läget, grundaren Emma Arnesson tvingades ta lån för att betala mat och hyra.

Kort efter lossnade det. I november kom kungen på besök och i december sågs plötsligt Anne Lundberg och Emma Arnesson i tv-rutan där de hyllades som Svenska Hjältar. Nu är det ekonomiska läget ett annat än i höstas.

– Uppmärksamheten har bidragit till att sprida budskapet och fått fler att stötta oss. Det är vi himla tacksamma för. Det är häftigt, man blir motiverad att fortsätta, säger Anne Lundberg.

Samtidigt har fler personer involverats i verksamheten och en ideell förening har bildats. Sedan en tid tillbaka har Emma Arnesson kunnat arbeta som anställd i föreningen. Från februari anställs också Anne Lundberg på heltid. För första gången finns resurser tillräckligt för att verkligen sikta framåt. Tanken är att expandera verksamheten i Östersund och att få till en arbetsmodell som kan gå på export.

– Vi tror stenhårt på det här och vill sprida konceptet. Hittills finns vi i Östersund, Nälden och Bräcke. Nu vill vi ta steget vidare och sprida Hej Främling över landet. Efterfrågan finns ju i hela Sverige, säger Anne.

Snart är skidslingan full av skidåkare som så smått försöker sig på att diagonala och staka. Det drattas på ändan och skrattas. Efter en stund samlas de allra djärvaste skidåkarna vid kullen intill för att reda ut vem som har bäst balans. Det trillas och skrattas i flera varv innan en åkare till slut lyckas stå på skidorna hela vägen ner till flacken. Jubel utbryter. Vinnaren sträcker armarna mot skyn.

– De är otroligt givande att hålla på med det här. Roligt, väldigt positivt och glatt, säger Klaus.

Läs även:

Hej Främling vill växa – bjuder in till volontärsdag

Hej Främling blir dokumentärserie

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om vad som händer i ditt närområde.

Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android.

Här hittar du LT:s app till Iphone och till Android.