Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hej främling"-Emma blir TV-kändis: "Inte van att ha kameran i ansiktet"

Grytan och övriga länet har de senaste två åren fått lära känna Emma Arnesson och de andra eldsjälarna bakom projektet "Hej främling".
Snart är det dags för resten av Sverige att göra dem närmare bekantskap när en miniserie om projektet visas på SVT.
– En fantastisk chans, jublar Emma Arnesson.

Läs även:

De vill få nyanlända att trivas i länet

Projektet "Hej främling" har blivit mycket omskrivet och omtalat i länet. Det började med att Emma Arnesson tillsammans med kompisarna Sara Ottosson och Curtis Vandale ville ge asylsökande i Grytan möjlighet att åka skidor.

Därefter har det hela vuxit till åretruntverksamhet. Bland annat löpprojektet Inlöparna och kören Rocking pots som övar varje vecka på asylboendet i Grytan.

Nu ska hela Sverige få se vad Emma och resten av "Hej främling"-gänget sysslar med avslöjar P4 Jämtland.

– Vi är mitt uppe i en dokumentärserie på tre delar, en timme vardera, som ska sändas i SVT i början av 2016, säger Emma Arnesson när LT får tag på henne på telefon.

Bakom produktionen står bolaget Sto-Cpn som gör bland annat tittarfavoriten "Veckans brott", och tidigare gjort flera Filip och Fredrik-program och "Bygglov".

Hur är det att hamna i tv?

– Jo det är ju så klart en fantastisk chans att sprida vårt budskap över hela landet. Vi vet att vårt koncept fungerar och vi vill sprida det vidare. Att få synas i teve under tre timmar gör att många kommer veta att vi finns.

Många som ska vara med i tv brukar säga att de är nervösa.

– Jo det är klart. Jag är inte van att ha kameran i ansiktet under varje steg. Men vi vill gärna vara transparanta i vår förening. Så det är bra att tv-teamet är med både när det går bra och dåligt. Men när det gäller mig själv... Jag har varit med om så mycket under resans gång. Som att sjunga med Tomas Ledin efter bara ett halvt års körträning. Då är man inte så brydd.

Vad var syftet med "Hej främling"?

– Syftet var att skapa hälsa för så många som möjligt. Vi erbjuder idrott- och kulturaktiviteter. Allt vi gör är öppet för alla såväl etablerade svenskar som nyanlända.

Har det funnits en allmän föreställning om att "Hej främling" bara riktar sig till invandrare?

– Det har aldrig varit så någonsin. Det bygger på att vi gör det här tillsammans. Det är särskilt fokus på dem. Men vi vill främja fysisk och psykisk hälsa hos alla.

Hur finansieras "Hej främling"?

– Vi är en ideell förening som har volontärer som hjälper till att driva föreningen. Sedan får vi bidrag från privatpersoner och företag och så skänker folk mycket utrustning.

Vad har varit bäst under tiden med "Hej främling"?

– Det bästa är att se att det fungerar. Att det går att skapa positiv integration.

Vad har varit den största utmaningen?

– Finansieringen. Det tar tid och kostar pengar.

Vad är nästa projekt?

– I höst vill vi få i gång Brunflo vintersportcentrum. De två senaste vintrarna har vi haft otur med vädret. Men nu har vi investerat i en snökanon.