Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hej då landstinget - Hej Region Jämtland

Landstinget, som det ser ut i dag, blir ett minne blott. Det har riksdagen beslutat.

Nu är det klart efter beslut i riksdagen att landstinget i Jämtland ombildas och blir en större myndighet med ett bredare ansvar.

– Nu kan vi äntligen samla ihop kompetens och erfarenhet för att göra Jämtland och Härjedalen till en region där fler människor vill leva och arbeta, säger Robert Uitto (S), ansvarigt landstingsråd för regionfrågorna, i ett pressmeddelande.

Regionen blir verklighet från januari nästa år vilket innebär att valet i höst blir ett val till ett regionfullmäktige – en församling som inte bara har hand om hälso- och sjukvårdsfrågor utan även ansvarar för beslut om den regionala utvecklingen.

"Regionen kommer sannolikt även att få tillgång till ekonomiska medel som staten, närmare bestämt länsstyrelsen, i dag förfogar över", noterar de ansvariga för länets regionfrågor.

– Meningen är att regionen ska bli attraktivare att leva och bo i, att fler ska välja att flytta hit och att fler ska jobba och därmed betala skatt här, som understryker att jämtar och härjedalingar nu får möjlighet att rösta på förtroendevalda som måste ha intresse av såväl regional utveckling som sjukvård, säger Robert Uitto.

– Vi kommer nu att kunna jobba för utveckling på rätt sätt - inte minst för att klara sjukvårdens, men också kommunernas välfärdsfrågor genom inflyttning, ökade skatteintäkter och ökad attraktionskraft.

Det blir Björn Eriksson, nuvarande landstingsdirektör, som blir direktör för Region Jämtland Härjedalen.

– Det känns fantastiskt roligt att få möjlighet att slå ihop två så starka organisationer. Vårt län har stor potential och är en framtidsregion där hälso- och sjukvården utgör en stark regional utvecklingskraft och en mycket viktig arbetsmarknad i hela regionen. Vårdutbudet påverkar intresset för att flytta hit och är naturligtvis väldigt viktigt för att länsborna ska känna sig trygga.