Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heimbygda kan bli viktig spelare för länets framtid

Idag samlas närmare hundratalet representanter för länets hembygdsrörelse till årsstämma på Jamtli i Östersund. LO Rindberg blickar in i framtiden.

Idag samlas närmare hundratalet representanter för länets hembygdsrörelse till årsstämma på Jamtli i Östersund. Det är andra gången sedan man beslutade att ändra tiden för Heimbygdas årsstämma till den traditionella motsveckan i mars, medan man i augusti arrangerar en särskild sommarfest.

Det är ett på många sätt vitaliserat hembygdsförbund, som kallar till årsstämma. Årets tema antyder också en ambition att vilja föryngra och förnya verksamheten i länets hembygdsrörelse. Under rubriken "Så blir vi yngre" ska stämman diskutera hur ungdomar ska inspireras att intressera sig för länets kulturarv, historia och framtid.

Hembygdsrörelsen är landets näst största folkrörelse efter idrottsrörelsen. Drygt 2 000 hembygdsföreningar med ca 450 000 betalande medlemmar är anslutna till Sveriges Hembygdsförbund. Särskilt stark är hembygdsrörelsen i Jämtlands län, där nästan tio procent av invånarna genom 75 hembygdsföreningar är anslutna till Hembygdsförbundet Heimbygda.

Medan hembygdsrörelsen i landet i övrigt backat något under senare år, mycket beroende på utflyttningen från landsbygden, har Jämtland och Härjedalens hembygdsrörelse i stort sett hållit ställningarna, trots minst lika stor utglesning av landsbygden.

Kanske är vi mer patriotiska här än på andra håll i landet. I vilket fall slår vi mycket medvetet vakt om vårt kulturhistoriska arv och vill att våra bygder ska leva vidare. Och nu gäller det alltså att engagera och inspirera ungdomarna att vilja fortsätta och förnya den drygt hundraåriga hembygdsrörelsens viktiga arbete.

Och det finns att bygga på, för enligt en enkät som Heimbygda låtit göra bland sina anslutna föreningar läggs det redan idag ner ett ideellt arbete, som enligt en ordinär timlön motsvarar nästan 27 miljoner kronor årligen. Det handlar om vård och skötsel av ett kulturarv med över 400 byggnader, 10 000 föremål och omfattande arkiv. Det handlar om inventerings- och dokumentationsarbete, massor av kulturarrangemang och utgivning av ett 20-tal årliga hembygdsskrifter.

Uppskattningsvis besökte närmare 160 000 personer ifjol något av de 75 hembygdsföreningarnas arrangemang i länet, vilket visar att de ideella krafternas arbete är uppskattat oavsett om det gäller marknader eller utställningar, musikkaféer eller berättaraftnar, eller helt enkelt möjligheten att få ströva runt på en välskött hembygdsgård och ta del av intressanta historiska samlingar och uppteckningar.

Hembygdsrörelsen är som sagt ovanligt stark i vårt län, men vi lever i en föränderlig tid och det är nog Heimbygdas styrelse med förre landsantikvarien Sten Rentzhog i spetsen väl medveten om när man med årets tema barn- och ungdomsverksamhet vill göra till sin huvuduppgift att förnya och föryngra hembygdsrörelsen.

En hembygdsrörelse, som väljer att förnya sig med ett starkare samhällsengagemang och en bredare verksamhet som lockar fler medlemmar, öppnar för nya möjligheter i länet.

Heimbygda både vill och kan vara en viktig spelare när det gäller det här länets framtid.