Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedra Gandhis minne

Allt fler har de senaste decennierna övergått till en vegetarisk livsstil. Den främsta orsaken torde vara att man inte vill äta muskler från djur som i de flesta fall utsatts för lidande. Det är dessutom sedan länge känt att kött orsakar bl a hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer. Studier har visat att vegetarianer löper 40 procent mindre risk att drabbas av cancer än de som äter kött.

Vidare är köttproduktionen en av de främsta orsakerna till miljöförstöring, b l a genom regnskogsskövling för betesmark och enorma utsläpp av kväve och ammoniak. Genom att minska på köttkonsumtionen, och helt sluta äta kött skonar man förstås många djurs lidande, men även sin hälsa och miljön.

Den 1 oktober är det Vegetariska Dagen, och dagen därpå är det Gandhis födelsedag, och även Lantbruksdjurens Dag. Skänk dessa dagar en tanke åt de djur som föds upp under fruktansvärda förhållanden för att bli föda, och fråga er om det är rätt att plåga och döda. Lär av Gandhi om hur man ska behandla sina medvarelser. Låt bli kött dessa dagar. Varför inte ta tillfället i akt att börja med vegetarisk kost? Det finns ingen anledning till att äta kött, men många anledningar till att låta bli.

Gandhi har sagt: En nations storhet och dess etiska framsteg kan bedömas av hur man behandlar sina djur. Tänk på det.

Henrik Scheutz

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel