Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hedenvind stod för alla människors lika värde”

/
  • Förutom Hedenvindplaketten, utformad av konstnärinnan Kerstin Bränngård, fick Åsa Linderborg med sig¢ två paket nybakat tunnbröd från plakettutdelningen.Åsa Linderborg är den trettionde mottagaren av Hedenvindplaketten, som delats ut sedan 1980. 18 män och 12 kvinnor har belönats. Vid utdelningen  i Gubbhögen berättade Berta Magnusson om Gustav Hedenvind-Eriksson och Cecilia Gelland underhöll tillsammans med dottern Trolle med fiolmusik.Foto: Åsa Eriksson Ahnfelt

Sällan har styrelsen för Hedenvindsällskapet varit så enig om en pristagare som när det gäller Åsa Linderborg.

Annons

– När vi samlades för att nominera mottagare av Hedenvindplaketten 2008 var det tre ledamöter som hade med sig Åsa Linderborgs Mig äger ingen till sammanträdet, berättar Yngve Hedin, före detta bibliotekarie i Strömsund och en av initiativtagarna till sällskapet.

Nu blev det ändå inte Åsa Linderborg som fick plaketten 2008. Ångermanländske bygdemålsförfattaren Nicke Sjödin var svårt sjuk och Hedenvindsällskapet och Strömsunds kommun kände att man ville skynda sig och ge honom plaketten innan han gick bort.

Men i år var det Åsa Linderborgs tur, och vid utdelningen uttryckte hon sin stora glädje över utmärkelsen:

– Jag är mycket hedrad. Gustav Hedenvind-Eriksson var en författare som stod för alla människors lika värde. Och är det någonting jag har velat med Mig äger ingen så är det att den ska bidra till en diskussion om människovärdet.

Ett 30-tal personer hade letat sig till Gubbhögen för att delta i plakettutdelningen och lyssna på Åsa Linderborg. De fick också höra Berta Magnusson göra en exposé över Gustav Hedenvind-Erikssons liv och författarskap och Harry Byberg läsa ur författarens Jämtländska sagor.

– Hedenvind var en fattig arbetare som inte hade mycket av världsliga ägodelar. Men han hade fått språket i arv och i det avseendet var han rik, sade Berta Magnusson.

Åsa Linderborg höll med om att Hedenvind var en ordkonstnär. Och hon sade sig vara avundsjuk på författare som har en dialekt med många annorlunda ord att krydda texten med.

– Där har västmanländskan inte mycket att komma med.

Åsa Eriksson Ahnfelt

Mer läsning

Annons