Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hede Miljöbygg AB kvittade skulder mot lägenheter

Framtidsutsikterna såg så goda ut 2007, ett nytt turistcentrum skulle skapas i Hede, av norska pengar. Men sen sprack finansbubblan och norrmännen gick under jorden.

I juni 2007 sålde Härjedalens kommun och Bergvik Skog mark till Hede Miljöbygg AB. Under sommaren 2007 började man bygga och till julen 2008 skulle det stå klart – tre bostadsrättshus med 24 lägenheter, ett hotell, restaurang och turistbyrå. Priset på lägenheterna låg på mellan 900000 och 1900000 kronor styck. Men bygget försenades och byggdes aldrig klart. Nu är vatten och el avstängd och byggnaden står och förfaller.

Projektet gick under företaget Hede Utveckling AB som skulle vara fastighetsägare och förvaltare. Intressenter hade satsat 60 miljoner i projektet.

I mitten av oktober 2009 begärde Bolagsverket företaget Hede Miljöbygg AB i likvidation då företaget inte lämnat in någon årsredovisning. Men advokaten Cilla Lindahl på Victors advokatbyrå i Östersund såg det omöjligt att genomföra en sådan då hon varken fick tag på ägare eller styrelse. Hon lämnade in en konkursansökan och bolaget sattes i konkurs av Östersunds tingsrätt den 21 oktober 2009. Hede Utveckling AB, som har samma styrelse, försattes också i konkurs. Enligt advokat Rolf Lohse som är konkursförvaltare har Hede Miljöbygg AB över 10 miljoner i skulder. Han försöker nu att reda ut soppan.

– Det är lite oklart vem som äger det. Fastigheten ägdes av bostadsrättsföreningen Ljusnan medan bostadsrätterna ägdes av konkursbolaget Hede Miljöbygg AB, säger han.

Enligt Lohses efterforskningar har lägenheterna lämnats som säkerhet till huvudborgenären i satsningen – det norska investeringsföretaget Stauer Invest. Bostadsrätterna har alltså överlåtits till borgenären som kvittat bort en del av sin fordran. Rolf Lohse håller nu på att ta reda på om kvittningen har gått rätt till.

– Om jag anser att det inte gått rätt till kan jag inleda en process för att få tillbaka bostadsrätterna, säger han.

Fastigheten ägs av BRF Ljusnan där endast personerna Hede Enodd och Erik Stricknert är registrerade som ledamöter. De är bosatta i Norge. Bostadsrättföreningen köpte tomten Hede Kyrkby 52:10 av Hede Miljöbygg AB den 25 februari 2008 för 1000000 svenska kronor.

I fredags skulle vd:n för Hede Miljöbygg AB, Per Gunnar Hoem, avlägga en boteckningsed, vilket man gör för att säkra att det som står i bouppteckningen är sant. Rolf Lohse berättar också att det finns intressenter som vill få liv i bygget igen, men mer vill han inte säga.

Per Gunnar Hoem har försvunnit ur landskapet och har även lämnat ett bostadshus i Hede bakom sig.

Ernst Westlund som var anställd som projektledare av Hede Miljöbygg AB är numera miljö- och byggchef på Härjedalens kommun.

Vad var det som hände med planerna, Ernst Westlund?

– Finansieringen sprack. De norska uppdragsgivarna fixade inte kapitalförsörjningen. Det skrevs kontrakt med mäklare, kontrakten var klara, säger han.

Men några pengar syntes inte av förutom på papperet och projektet blev mer och mer utdraget. Sedan försvann norrmännen.

Känner du personligt ansvar för hur det gick med projekten?

– Nej, det kan jag inte se att jag har. Jag var bara en vanlig anställd, säger han.

Ernst Westlund har försökt att få tag på Per Gunnar Hoem flera gånger men utan att lyckas.

– Jag ingen kontakt med honom längre, säger han.

LT får inte heller tag på Per Gunnar Hoem. Efter sökningar på internet upptäcks att han numera sysslar med någon slags marknadsföring på olika internetföretag. Han beskriver sig själv som en framgångsrik entreprenör och att han genom sitt nya jobb har tjänat 180000 kronor på fyra månader.