Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hede företagargrupp ställer sig bakom Örndalen

"Örndalen är det mest spännande tillväxtprojektet som är på gång inom våra fjäll", enligt Hede företagargrupp som i en skrivelse ställer sig positivt till att projektet kommer i gång.

"Vi tror på projekt Örndalen och att det kommer skapa nyetableringar av företag och bli ett rejält uppsving för det lokala och regionala näringslivet", skriver företagargruppen.

Projektet Örndalen, en helt ny turistanläggning i Skorvdalen en mil söder om Vemdalen, stoppades tidigare av Mark- och miljödomstolen som inte beviljade dispens från artskyddet. I området finns minst ett kungsörnsrevir. Styrelsen för Örndalen resort har lämnat in en ny ansökan om miljöprövning av projektet, med flera ändringar, som ska ta större hänsyn till kungsörnarna.

Flera olika föreningar och instanser har möjlighet att yttra sig, och det är det som Hede företagargrupp nu har gjort.

– Det här är av så pass stor betydelse för kommunen som helhet och för näringarna, jag tycker att det finns vett och sans i satsningen, säger Lars Bygdén, ordförande i företagarföreningen.

Vad säger du till de som tycker att örnarna borde lämnas i fred?

– Man har tagit väldigt stor hänsyn till dem i flera omgångar. Och ännu mer nu i det nya projektet. Jag tror inte att det ska vara något problem längre.

Enligt Örndalen resort, bolaget bakom satsningen, handlar det om 400 årsarbeten i Härjedalen om projektet blir verklighet. Det motsvarar cirka åtta procent av den arbetsföra befolkningen i Härjedalen.

"I proportion till invånarantalet i exempelvis Stockholm skulle det motsvara mer än 40 000 årsarbeten. Vilka reaktioner skulle vi se i Stockholm om det var aktuellt?", skriver företagarföreningen.