Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hbtq-utbildning alltmer populärt

Gymnasieskolor, bibliotek och sjukhus – allt fler verksamheter vill nu utbilda sin personal i hbtq-frågor. Den stora skrällen kom när hockeylaget Kiruna IF beslutade att certifiera sig via RFSL. Nu får de grönt ljus att spela i sina regnbågströjor.

Annons

– Hockeyn har av tradition varit diskriminerande, det har blivit en jargong som gör att hbtq-personer inte vill vara med i vår verksamhet, de känner sig kränkta helt enkelt, säger Johan Köhler, styrelseordförande i Kiruna IF.

Därför har Kiruna IF som första idrottsklubb i landet inlett en utbildning där spelare och alla som arbetar med laget ska utbildas av RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) i bemötande och respekt för alla.

Johan Köhler ser det som en nödvändighet:

– Egentligen gör vi det för att vi måste, vi är under ett regelverk från Riksidrottsförbundet som säger att det inte ska finnas någon diskriminering på något sätt, men ishockey är en väldigt grabbig idrott och det är ingen som riktigt tagit tag i det här problemet tidigare.

Fler vill ha utbildning

RFSL utbildar och certifierar företag och organisationer i bemötande av hbtq-personer sedan sex år tillbaka, utbildningen inkluderar också diskriminering utifrån religion, etnicitet, ålder och funktionshinder. Till en början var det vård- och omsorgsverksamheter samt ungdomsmottagningar som certifierade sig. Nu ökar intresset bland gymnasieskolor, bibliotek och alltså även ett helt hockeylag. Höstens utbildningstillfällen är fullbokade, RFSL söker fler utbildare för att kunna tillgodose efterfrågan.

– Vi får förfrågningar och intresseanmälningar varje dag, säger Fox Summanen, tillförordnad utbildningschef på RFSL.

Utbildningen handlar bland annat om att inte ta någons könsidentitet för given. Fox Summanen exemplifierar med att man kan se över tidningar och barnböcker i väntrum och till exempel ta in barnböcker på flera språk:

– Speglar de olika typer av människor eller är det bara en viss kategori av människor som blir synliga?

Regnbågsfärgad tröja

Förhoppningen är att inspirera till arbete för mer mångfald och acceptans inom svensk hockey, samt göra Kiruna som stad mer attraktiv.

Kiruna IF har också bytt till regnbågsfärgad matchtröja under kommande säsong för att understryka sitt ställningstagande. Men först på onsdagen fick de grönt ljus från Svenska ishockeyförbundet – matchtröjorna hade egentligen för många färger, men fick dispens.

Personer som i dag inte känner sig välkomna i klubben ska kunna fokusera helt på hockeyn utan att oroa sig för att någon ser ner på dem, hoppas Köhler.