Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Havremagasinet – en udda garderob

En av de största textilsamlingarna i landet gömmer sig i det gamla Havremagasinet i Östersund där Jamtli arkiverar gamla föremål. I dag finns cirka 10 000 textiler i samlingen.

LT var med på en visning bland textilierna på det gamla havremagasinet.

– Vi gör det här för att visa vad vi har för saker och vad vi jobbar med. Vi vill inspirera hantverkare med de föremål vi har, säger Marie Madsen, textilassistent.

Elva besökare kom på visningen.

Hattar, väskor och stickat var några av objekten som besökarna var intresserad av att titta på.

Margareta Florin från Åre var en av besökarna.

– Jag är med i en handarbetsgrupp och fick nys om det här via PRO i Östersund. Det jag är mest intresserad av är broderier, säger hon.

Det finns cirka 10 000 textiler i samlingen på havremagasinet.

– Det pågår ett arbete att lägga in alla objekt i en databas så de ska finnas sökbara via Jamtli. Det är ett stort jobb men som nu är på väg att slutföras, säger Marie Madsen.

Historien bakom föremålen är viktig.

– Ett föremål kan vara jättefint men det blir mer intressant om det finns en historia bakom, säger Marie Madsen.

Sedan 1988 har Jamtli konserverat textilier. Även om det finns otroligt mycket föremål i arkivet så kommer det sällan in gamla vardagskläder.

– Man kan se vissa glapp i tiden. På 1700-1800-talet hade folk inte så mycket klädet så det som fanns användes tills det blev trasigt och på 1940-1960-talet slängdes det mycket kläder, säger Marie Madsen.

Många av föremålen har hittats i trossbottnar under renoveringar av gamla hus. Det var två år sedan Marie Madsen senast fick förfrågan om museet var intresserad av ett trossbottenfynd.

– Om föremålen inte är väldigt intressanta så tar vi inte emot trossbottenfynd i dag. Sen ser vi att det finns ett ökat intresse av att behålla sina fynd själva jämfört med för tio år sedan, säger hon.

Hur det ser ut om 100 år är svårt att säga.

– Jag tror inte att det kommer finnas lika mycket bevarat av våra kläder. Det blir i dag en större yttre påverkan på kläderna eftersom de utsätts för avgaser och mycket kemikalier eftersom vi tvättar mer i dag, säger Marie Madsen.