Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häv blockaden av Gaza

I Israel ses det hela som en provokation. Men syftet med att fredsaktivister skickar lastade fartyg till Gaza, är nog så allvarligt.

 Det handlar om att bryta den fleråriga israeliska blockaden av Gaza. Den direkta ockupationen avbröts 2005 samtidigt som israeliska bosättare flyttades bort. Men det innebar inte att Israel släppte kontrollen. När det palestinska valet, som av utomstående ansågs fritt, gav en segrare som Israel inte kunde acceptera i form av islamistiska Hamas, skärptes motsättningarna. När Hamas sen tog över helt i strider med palestinska Fatahanhängare förvärrades läget ytterligare.

Blockaden som orsakar stora humanitära problem upprätthålls även av Egypten, som accepterar – eller tvingas acceptera – att Israel har full kontroll över området. Den har gjort Gaza till något som kan kallas ett stort fängelse för sina 1,5 miljoner innevånare.

Allt detta har förvärrats enormt av Israels månadslånga bombkrig som inleddes julen 2008, strax innan president Obama tillträdde i USA. Trots förstörelsen av tusentals hem och industrier har nästan inget av det material som behövs för återuppbyggnaden tillåtits komma in i Gaza.

Palestinierna inte bara bombas ut – de hindras därtill att bygga upp!

FN talar om en liten förbättring de senaste månaderna, men mycket mer behövs, säger man. FN-chefen manar nu, när båtarna närmar sig Gaza, alla parter till försiktighet och att arbeta för en ansvarsfull lösning. Och FN-chefen uppmanar Israel att häva blockaden. Det är ingen tvekan om att de fredliga aktivisterna på båtarna inte kommer att ta till vapen. Frågan är vad Israel gör? Hur det än slutar har aktionen framgångsrikt satt fokus på Israels olagliga och omänskliga behandling av befolkningen i Gaza. Det var välbehövligt.

”Trots förstörelsen av tusentals hem och industrier har nästan inget av det material som behövs för återuppbyggnaden tillåtits komma in i Gaza.