Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hästundersökning lockar till skratt

Ett försök att beräkna antalet hästar i Sverige pågår hos Jordbruksverket.

Den metod som används har fått Sune Gärdlund att undra vad som pågår.

– Det finns absolut inga hästar på min fastighet, säger Sune Gärdlund som bor i ett flerbostadshus på Allégatan i centralare delarna av Östersund.

Sune har svårt att hålla sig från skratt när han tittar på undersökningen som Jordbruksverket skickat ut till 43 000 fastighetsägare.

Svaren på om det finns häst, och i så fall hur många, ska skickas tillbaka till verket.

– Jag har en Volvo på omkring 200 hästkrafter men några hästar utöver det finns inte undangömda på gården, försäkrar Sune.

Av brevet framgår att de flesta som får enkäten inte har några hästar, ”men det är av yttersta vikt för resultatet att ni svarar ändå”.

– Att dom skickar ut brev och gör en undersökning på fastigheter där de flesta inte har någon häst fattar jag inte, säger Sune.

– Varje brev kostar dessutom cirka 15 kronor, med svar i retur, och vad kostar inte alla de utskickade breven?

Han har skrivit några beska rader till Jordbruksverket där det finns utrymme för kommentarer i svaret?

• Du har ett par rader kvar på svarsblanketten ska du skriva något om hästkrafterna i din bil till Jordbruksverket?

– Det kanske ställer till det om jag skriver om bilen och det leder kanske till att jag får svara på ännu flera frågor, säger Sune.

Jimmie Enhäll på Jordbruksverkets statistikenhet håller i undersökningen.

Enligt honom har Sune Gärdlund kommit att ingå i en slumpvis utvald grupp som utgör en mindre del av hela undersökningen.

– Det kan tyckas väldigt lustigt hur man tänkt sig att det skulle kunna finnas häst där han bor.

– Majoriteten av urvalet har vi riktat till den typen av fastigheter där man hittade häst vid undersökningen 2004, säger Jimmie Enhäll.

Det slumpvisa urvalet av övriga fastigheter har gjorts utifrån att Jordbruksverket inte tänker sig hitta häst där.

• Går det att få en riktig bild av antalet hästar om ni gör utskick till fastigheter i centrala stan där det är förbud att ha hästar?

– Så är det men då får man bekräftat att det inte finns några hästar där vi inte heller trodde att det fanns några, säger Jimmie Enhäll.

– Varje häst där man inte trodde sig hitta häst ger en hög så kallad uppräkningsfaktor.

Enligt Jimmie Enhäll dök det upp hästar vid undersökningen 2004 på fastigheter där man inte hade förväntat sig att det skulle finnas häst.

• Fanns det något fall då, med hästar på fastigheter i stadsmiljö?

– Jag kan inte på rak arm säga exakt vilken typ av fastighet man hittade häst på, och som man inte trodde de skulle finnas. Men det var ändå så att det dök upp hästar utanför ramen, säger Jimmie Enhäll.