Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hästarna håller landskapet öppet"

Jämtland är Sveriges näst hästtätaste län. Hästnäringen mår ganska bra i länet för dagen.

– Vi känner att det bubblar, säger Mona Thorsson hos LRF.

Enligt statistik från Jordbruksverket finns det 8 400 hästar i Jämtland. Hur många som arbetar inom hästnäringen är svårt att uppskatta, men det brukar räknas att tio hästar ger ett helårsarbete. LRF, Lantbrukarnas riksförbund, får allt fler medlemmar som sysslar med hästverksamhet.

– Sedan ska man inte sticka under stol med att det inte är alla som kan leva helt och fullt på sina hästar, de flesta har det som en hobby. Men det finns många hästar i Jämtland, och det håller landskapet öppet, säger Mona Thorsson.

Det krävs ungefär en hektar mark för att försörja en häst.

– 8 400 hektar åkermark brukas för hästnäringen i Jämtland. Det är viktigt för det här länet, säger Eva Jonsson, som även hon arbetar åt LRF.

Alla hästföretagare i länet är inte medlemmar i LRF, men i dagsläget finns ungefär 100 medlemmar som sysslar med hästverksamhet. LRF hjälper sina medlemmar med olika saker, det kan handla om att ordna nätverksträffar för att se vilka behov medlemmarna har, hjälp med att skriva avtal och att ordna olika projekt.

– Vi vill fånga dem som vill ha det som företag eftersom vi vill bidra till företagsutvecklingen, säger Eva Jonsson.

Både Eva Jonsson och Mona Thorsson pekar på hästens nytta i samhället – att hästar genererar många arbeten och fyller viktiga funktioner.

– Det är ganska vanligt att man använder hästar inom omsorgen. Det finns många studier baserade på att det är bra med ridterapi, säger Eva Jonsson.

– Man måste tänka i ett bredare perspektiv. Hästnäringen genererar ett mervärde på flera olika plan, säger Mona Thorsson.