Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hästar oförklarligt skadade av knivliknande föremål

Under den senaste tiden har två hästar blivit skurna av ett vasst föremål i Långå.

– Det känns riktigt obehagligt. Båda hästarna har skurits i underlivet och det ser ut som en kniv har använts, säger Kajsa Vallström som äger hästarna.

Hon har nu efter veterinärens uppmaning polisanmält händelserna. Skadorna på hästarna är identiska och har kommit med tre veckors mellanrum. Båda hästarna har skadats i underlivet av ett knivliknande föremål och i bägge fallen har detta skett nätterna mellan söndag och måndag.

– Första gången undrade veterinären om någon människa varit i närheten. Men det ville jag inte tro, men när det nu händer igen blir jag naturligtvis orolig, säger Kajsa Vallström.

Hon och praktikanten Mikaela Bäckström upptäckte på måndagsmorgonen att något var fel med en av hästarna i hagen. Det 15-åriga stoet ryggade tillbaka och var mycket stressad. Veterinären konstaterade senare att ett sju centimeters långt snitt fanns vid underlivet. Veterinären uteslöt inte att detta orsakats av en människa.

– Om det är en människa som gjort detta är det naturligtvis fruktansvärt, säger Michaela Bäckström.

De har nu flyttat alla hästarna, ett 15-tal islandshästar, närmare bostadshuset för att kunna hålla uppsikt.

De två skadade hästarna verkar dessbättre må bra men måste ses över med jämna mellanrum. Någon polisutredning har ännu inte påbörjats.

Vansinnesdåd mot hästar har under sommaren ägt rum i bland annat Dalarna där polisen uppmanade hästägarna att ha uppsikt hästarna efter flera misstänkta övergrepp.

Även Sveriges Veterinärförbund har gått ut med varningar till hästägare om knivskärningar av deras djur.

Men varningarna saknar oftast grund menar tre legitimerade veterinärer. I en debattartikel i DN skriver de att Ingen skulle kunna skära ett sto i hennes genitalier utan att själv skadas svårt av hästen. Det är sannolikt djuren som skadar sig själva.

"Vi ställer oss frågande om det kan vara vetenskap och beprövad erfarenhet att, som Sveriges Veterinärförbunds talesman gör, påstå att det varje år sker minst tjugo knivskärningar på hästar när man inte kan uppvisa ett enda dokumenterat fall".

– Själv vet jag inte vad jag ska tro, vi har noga undersökt hagen och det finns inga vassa föremål, säger Kajsa Vallström.