Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hasselbladspristagare bjöd upp till dans

Det blev en allt annat än tråkig tillställning när Sophie Calle tog emot det trettionde Hasselbladspriset.

Annons
Det blev en allt annat än tråkig tillställning när Sophie Calle tog emot det trettionde Hasselbladspriset. När franske musikern och vännen Stephan Eicher drog igång med klezmerpunkarna i Göteborgsbandet Räfven bjöd Calle upp den förste Hasselbladspristagaren, Lennart Nilsson, 88, till en sprittande dans.

Nan Goldin, Richard Avedon, Irving Penn, Ansel Adams, Cindy Sherman. Listan på prestigefotografer som tagit emot Hasselbladspriset kan göras lång. I år gick dock inte miljonpriset till en klassisk fotograf. Sophie Calle är snarare en konceptkonstnär som jobbar med både text och bild och hennes verk handlar mer om installationer och performance än om ren fotografi. Och en Hasselbladskamera har hon aldrig ägt.

– Jag använder det som finns och Hasselbladskameror känns för professionella för mig. Dessutom är de nog för tekniskt komplicerade.

Utställningen True Stories, som visas på Hasselblad Center i Göteborg till och med den 13:e februari, är en serie självbiografiska berättelser om ibland banala, men ändå viktiga, händelser som påverkat hennes liv. För det är ur sitt eget liv som Sophie Calle hämtar näring till sina verk.

Mer om Sophie Calle och priset kan du läsa i ett kommande nummer av Kamera & Bild.

Mer om Hasselbladspriset: www.hasselbladfoundation.org
Räfven kan du lyssna på här: www.rafven.se


/Bosse Ignell

Kamera & Bild