Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasselblad och Carl Zeiss firar 40 år på månen

/

Astronauten Walter M Schirra klev in i en butik i Houston, Texas, 1962 för att köpa den bästa kameran på jorden.

Annons
Astronauten Walter M Schirra klev in i en butik i Houston, Texas, 1962 för att köpa den bästa kameran på jorden. Därför blev Hasselblad den första kameran på månen. Men även andra kameror har fått sväva fritt i rymden.

Nikon och Olympus har också använts under NASA:s rymdfärder men det är med Hasselblads kameror och Carl Zeiss objektiv de flesta klassiska bilden från rymden har tagits.

Den Hasselblad 500C som astronauten Walter M Schirra modifirades av NASA för spara vikt. De tog bort spegel, mattskiva och kameran yttre klädsel. Kameran målades svart för att inte orsaka reflektioner.
Läs mer om den första rymdkameran här.

De tolv hasselbladarna som användes på månen kallas Hasselblad EDC (Electric Data Camera) och byggdes helt av Hasselblad och hade en glasplatta mot filmen med referenskors. Objektivet, Biogon 60/5,6, modifierades av Carl Zeiss.

- Planar 80/2,8 och Tessar 250/5,6 passade för rymdflygningarna utan större mekaniska modifieringar, men att få till Biogon 60/5,6 var en utmaning då tidsschemat var så pressat, berättar Christian Ludwig, chef för Carl Zeiss optikutveckling vid den tiden.

Det krävdes annan olja och det finns varken finnas läder eller plast i objektivet. Hål för tryckkompensering och stora reglage så att objektiven kunde skötas med rymdhandskar behövdes också.

Alla de tolv månkamerorna lämnades kvar på månen. Bara filmmagasinen lämnades kvar. På varje flygning fanns film för 10.000 exponeringar med.

Läs mer om månkamerorna här

Hasselblads rymdsajt

Carl Zeiss om rymdobjektiven


Höupplösta bilder från rymdfärderna

Olynpus senaste rymdkamera


Olympus Space Project


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild

Mer läsning

Annons