Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hasse Brontén bjuder på tänkvärt budskap

Hasse Brontén inleder kvällen med ödmjuk ton inför en stöttande publik. Han vänder på begrepp och leker med ord på ett underhållande sätt. Det är klockrena vardagsobservationer där ämnet om vad som egentligen är friskt och vad gränsen går för sjukt avhandlas med insikt. De kulturella jämförelserna hade kunnats utvecklas, för där tappar han mig lite, men mestadels ligger han på topp under kvällen.

Det blir djupt och allvar men också humor på hög nivå. Psykisk sjukdom är ett svårt ämne där fördomar förekommer men kvällens artist lyckas med skicklighet sudda ut gränser. Han beskriver också sina egna erfarenheter av att ha vuxit upp med en psykisk sjuk far varierat och med inlevelse, och det är mycket kärlek i lokalen. Att han inte pratade om det på 20 år är en sorg men kanske var tiden mogen först nu.

Kvällens gestaltning av barnlekars utveckling är inget annat än ett brilliant sätt att visa på hur synen av psykisk sjukdom förändrats över tid. Han ställer också stora frågor om förlåtelse eller varför man hälsar på personer med cancer på sjukhuset men inte psykiskt sjuka? Det är angeläget och tänkvärt utan att väcka motstånd. Andra av livets absurditeter avhandlas och Hasse belyser våra livsval och kommunikationskanaler med humor. Referenser från hans egen erfarenhet som polis ligger också till grund för en samtidsanalys utöver det vanliga och Hasse bjuder verkligen på sig själv. Kvällen som helhet bjuder på ett riktigt fint och tankvärt budskap som jag kommer bära med mig länge.

Recension

Bipopulär

Hasse Brontén

Storsjöteatern 2014-05-07