Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårt arbete bakom länets nya folkracebana

För 32 år sedan var MK Nordjämten Sveriges första motorklubb att arrangera en folkracetävling. Året var 1981 och då liksom vid lördagens nypremiär som arrangör av en folkracetävling så var platsen grusgropen i Gisselås.

– På den tiden kallades sporten Stockcar, men det var här i Gisselås det kördes även då, berättar Ulf Lundkvist, en av MK Nordjämtens eldsjälar i arbetet att få i ordning en tävlingsbana även i länets nordligare del.

– Det har varit 4 års arbete med att få till en folkracebana även i den här delen av länet och vi är väl fem-sex personer som jobbat med detta ganska hårt. Allt från de inledande diskussionerna med trafikverket, allt arbete emellan till att få tillstånd rent pappersmässigt också. Idag är en fantastiskt härlig dag ska jag medge och förhoppningen är såklart att vi genom den här satsningen kan generera i fler tävlande från Strömsund- och Hammerdalsområdet, menar Ulf.

Att dessutom publik och tävlande slöt samman och kom på tävlingen gjorde lördagen till en bra dag för alla folkraceentusiaster.

Tävlingen som också var den avslutande deltävlingen i årets Sponsorcup lockade hela 116 startande vilket betyder årets bästa deltagarsiffra i Sponsorcupen vilket tillsammans med sol större delen av dagen gjorde att den genomfördes med glada miner hos i stort sett samtliga förare.

Till och med dagens luftfärd som hemmaföraren Tomas Berglund, MKNJ stod för och som gav orden Upp som en himmel, ner som en pannkaka en ny innebörd, slutade med ett leende.

– Efter 15 raka heatsegrar dog han i alla fall med gaspedalen i botten, skämtade Tomas som trots sin luftfärd var vid gott mod efteråt. Det trots hans Volvo Amazon, stående i depån gjort sin sista tävling.

116 startande innebar dock en lång dag som inleddes och inte avslutades förrän klockan 19.30 på kvällen. Ett faktum som gjorde att det var några i publiken som också klev av längs premiärresan.

Vann seniorklassen gjorde Mattias Hägglund, Lycksele MK medan Anders Sjöbom, MKNJ blev bästa länsförare när han slutade fyra.

– Inför finalen började det tyvärr regna vilket gjorde att det mer eller mindre var omöjligt att köra om då man inte såg någonting alls, menar Anders som fram till dess hade imponerat och radat upp tre segrar i sina kvalheat.

Damklassen vanns av Camilla Wistemar, Södra Lappmarken MK och även där var pallen fylld av utomlänsförare. Bästa J/H förare var Petra Jonsson, Offerdals MK på femte plats.

En länsseger kom dock i juniorklassen genom Simon Ylander, Bergs MK då han vann före Rickard Sundberg, Hede. En seger som också innebar totalvinst för Simon även i cupen.

Cupens seniorklass vanns av Hans-Erik Johansson, Jämtlands MK medan Veronica Åkerman, Ånge MK vann damklassen.