Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårskalltrampen ett riktigt kraftprov

I senare delen av augusti var det åter dags för resa till Norge och deltagande i den populära vandringen "Hårskalltrampen" med start vid Skallstuggu i Frolfjällen, sydost om Levanger.

Annons

77 vandrare kom till start trots tunga regnbyar på morgonen. Vandringslängderna var som tidigare 5, 10 och 20 km. De längre sträckorna huvudsakligen på fjället Hårskallen. Vandring på nämnda fjäll är ingen sineskur. Många höjdmeter innan man når toppen om 735 m ö h. Här får man belöning i form av stora utsikter över både "byar" och fjäll som inramning. Trots mulet och tidvis lätt regn var molnhöjden hög och man kunde tydligt se bland annat Skäckerfjällen på den svenska sidan. Det är också tunga myrar som skall passeras utmed banan så det känns att man gjort ett riktigt kraftprov när man väl nått målet. Fjället är också ett riktigt eldorado för de geologiskt intresserade med mängder av spår från inlandsisens avsmältning.

Årets marsch blev också en jubileumsvandring i så motto att det var 50:e Hårskalltrampen. Det var 1965 som "trampen" såg dagens ljus. Med andra ord en långlivad vandring. Alla deltagare fick också en jubileumsgåva i form av en vacker glasprydnad.

Undertecknad deltog i vanlig ordning som representant för Vandrarklubben Östersund.

Till Skallstuggu och "trampen" kommer man gärna tillbaka för att återse det vackra landskapet.

Rolf G. Swedbergh