Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Harriet Jorderud vill träffa socialministern

Landstingsrådet Harriet Jorderud (S) vill träffa socialminister Göran Hägglund (KD) för att diskutera behovet av att stärka finansieringen av hälso- och sjukvården.

I ett brev till Göran Hägglund pekar hon på de orättvisa effekterna som det nuvarande kostnadsutjämningssystemet bidrar till.

– Min kritik mot kostnadsutjämningen handlar både om principer och om pengar. För att hålla ihop landet måste utjämningssystemet utgå från faktiska förhållanden i respektive landsting.

– Att bedriva vård i ett län som Jämtland, med en liten befolkning utspridd på en stor yta, är betydligt dyrare än i mer befolkningstäta regioner. Jämtlands läns landsting går årligen miste om miljontals kronor på grund av nuvarande beräkningsmodell, säger Harriet Jorderud i ett pressmeddelande.

Brevet har Harriet Jorderud skrivit tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Anledningen är förstås landstingets mycket ansträngda ekonomiska situation.

Harriet Jorderud skriver att det är deras klara uppfattning att det nuvarande utjämningssystemet, som använder data från Region Skåne som kostnadsunderlag, inte ger en heltäckande bild av regionala skillnader och därmed leder till ett orättvist utfall.

Samtidigt säger hon att den borgerliga oppositionen valt att inte medverka i uppvaktningen till socialministern.