Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårresande ansvarslöst

Det är hårresande att läsa Uittos, Jorderuds och Bäckelins försvar för ett Nationalmuseum Norr. Vi landstingsmoderater säger "gärna ett Nationalmuseum Norr men inte med landstingets och sjukvårdens pengar"!

De tre socialdemokraterna kräver dagligen mera statliga pengar till sjukvården, men nu är man uppenbarligen nöjd med att ta ett ekonomiskt ansvar för något som staten bör göra. Deras resonemang håller inte ihop helt enkelt.

Vidare far de med osanning och påstår att det landstinget ska finansiera är ett engångsbelopp. Så är inte fallet. Museet kräver drift och underhåll under årtionden framöver. Den summa det handlar om i inledningsskedet är 4,5 miljoner för landstinget och 4,5 miljoner för Regionförbundet, summa summarum 9 miljoner kronor.

Regionförbundets insats är till största delen även det finansierat av landstinget. Vi moderater ser hellre flera undersköterskor, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, arbetsterapeuter, kuratorer med flera i vården, än möjligheten av att titta på exempelvis Karl den XII likfärd på ett tavelmuseum, som staten borde ta närapå hela kostnaden för. Landstingets underskott för i år kalkyleras just nu till drygt 60 miljoner, men vis av erfarenhet skulle jag uppskatta att underskottet kommer att ligga runt 100 miljoner kronor vid årets slut.

Kulturen i länet ska värnas och Jamtli är en skatt vi har att förvalta, men i valet av fler händer i den patientnära vården, eller ett tavelmuseum, kommer alltid vården att prioriteras först i ekonomiskt bistra tider! Även kulturarbetare och vi som är intresserade av kultur kan ju drabbas av sjukdom.   

Christer Siwertsson (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel