Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härligt med vårsol – men också farligt för oskyddad hud

Allt fler drabbas av hudcancer. Orsaken antas vara våra sol- och semestervanor. Efter vintern är vi bleka och då gäller det att sola försiktigt, säger Erik Dahlberg, överläkare hud- och könsmottagningen i Östersund.

Hudcancer har blivit den näst vanligaste cancerformen i Sverige. Och med en åldrande befolkning förväntas antalet drabbade att eskalera, enligt Cancerfondens årliga rapport.

– Visst får vi ett intryck av att hudcancer ökar även här i länet, säger Erik Dahlberg.

Framför allt ser han en ökning av kroniska solskador. Det handlar om den totala mängden UV-strålning som huden utsatts för under en livstid.

För mycket solande leder i första stadiet till förhårdningar i huden. Sedan kan det utvecklas till cancer i hudens yttersta lager, så kallad skivepitelcancer, enligt Erik Dahlberg.

– Du kan kalla det ålderdomens skador. Det är äldre patienter från 50 år och uppåt som drabbas, säger han.

Fler män än kvinnor i Sverige fick hudcancer under 2008. Totalt fick 2663 män och 1866 kvinnor diagnosen. Utöver det drabbades 1318 män och 1280 kvinnor av den elakartade cancerformen malignt melanom, enligt cancerfondsrapporten.

– Det är betydligt fler yngre patienter i åldrarna 20 till 50 år som får malignt melanom, säger Erik Dahlberg.

Under 2007 orsakade malignt melanom 475 dödsfall i landet. Samtidigt har den elakartade cancerformen haft en årlig ökning med över fyra procent det senaste decenniet.

– Studier från Australien visar att det ofta är de som bränner sig mycket i unga år som får den cancerformen. Men det är extremt ovanligt hos barn, säger Erik Dahlberg.

Enligt honom är det viktigt att föräldrar vet vilka risker som finns med solande. Mest handlar det om att vara försiktig på Thailands- semestern och där barnen utsätts för stark UV-strålning.

– Du ska inte sola barnen de första åren. Men jag upplever att det finns en stor försiktighet hos föräldrar och de verkar välinformerade, säger han.

Att hudcancer konstant ökar antas bero på människors ändrade solvanor och resor till sydligare breddgrader. Men i norra sjukvårdsregionen är insjuknandet lägre än i resten av landet. Enligt cancerfondsrapporten kan det bero på en lägre UV-exponering och att vi har andra sol- och semestervanor.

– Här i Jämtland behöver vi inte vara så försiktiga, förutom den här tiden framöver i april och när du befinner dig i fjällen, säger Erik Dahlberg.

Han poängterar att det är viktigt att vistas i solen för hälsan och för D-vitaminproduktionen. Samtidigt måste vi tänka på att vänja våra bleka kroppar successivt.

– Du ska njuta av solen. Men se till att skydda dig med kläder eller på annat sätt, säger han.