Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härlig start på OS Kalla!

Charlotte Kalla körde, på lördagen hem, Sveriges första medalj – ett silver i skiathlon 15 kilometer.

Pojkvännen: "Jag vet hur mycket hon har kämpat"
Tog en medalj för laget
Guldmedaljören i tårar
OS-silver till Kalla
Krönika: Kallas sköna silverchock
Kompisen om Kallas väg till stjärna
Kallas hemliga uppladdning

Det var Charlotte Kalla som försökte. Det var Marit Björgen som vann. Men silvret i OS-premiären i Sotji fick Charlotte Kalla att känna sig som en vinnare.

För fyra år sedan smällde Charlotte Kalla till direkt med sitt OS-guld på 10 kilometer fritt. Den här gången finns inte favoritdistansen med i OS. Den svenska skiddrottningen var nära att upprepa bravaden ändå i lördagens OS-premiär i skiathlon.

– Det känns väldigt bra. Det här är något som jag drömt om, att ta en medalj på ännu ett OS. Det är min andra individuella medalj på ett mästerskap och då har jag varit med sen Sapporo-VM 2007.

Före prisceremonin nere i Olympic Park i Sotji fick Kalla träffa sin mamma Lena. Även systrarna Cecilia och Christelle är på plats, och pappa Per-Erik kommer senare.

– Svårt att säga varifrån hennes envishet kommer. Dom har det nog lite i sig alla tre, sade Lena Kalla efter allt kramande och skrattande.

Ett tecken på beslutsamheten var Charlotte Kallas känsla efter VM för ett år sedan.

– Efter Val di Fiemme kände jag att jag inte ville åka hem från något mästerskap utan en individuell medalj. Jag ville känna mig ännu mer förberedd och göra saker ännu bättre.

Den här gången kom bara en norska mellan Kalla och guldet. Marit Björgen vägrade släppa Kalla när rycket kom med en kilometer kvar. Heidi Weng, Therese Johaug och Aino-Kaisa Saarinen orkade inte hänga på.

– Jag kände mig ganska stark när vi började den sista kilometern och jag tyckte att de andra åkte avvaktande. Jag ville inte vänta för långt in i sista backen, utan få med mig farten där i botten.

Det var som så ofta i skiathlon. Många blev avhängda under den klassiska 7,5-kilometersdelen, men det var på fristilsdelen det avgjordes.

Kalla visade på nytt att hon tagit klassiska kliv i vinter och den här gången var hon med i täten vid skidbytet. När polskan Justyna Kowalczyk tvingats släppa handlade det om fem åkare – och till slut två.

I den sista kurvan in mot stadion kom Kalla för långt ut och Björgen smet förbi på insidan.

– Jag försökte bara hålla mig på benen. Jag vet inte...jag tror att jag nästan höll på att stoppa staven mellan benen.

Det blev inget guld. Men Kalla höjde armarna i skyn när hon kom i mål som silvermedaljör.

– Jag värderar det här väldigt högt. Det var ett guld i Vancouver. Det här är ett silver, men jag har inte varit på pallen i skiathlon tidigare.

– Den är tung, men den hänger skönt runt halsen, sade Kalla och lyfte på medaljen.

Eftersom Kalla hoppar över sprinten på tisdag dröjer det till torsdag innan nästa OS-uppgift väntar, 10 kilometer klassiskt.

Fristilsspecialisten från Tärendö är ett medaljhopp där också. Men lite avkoppling från allvaret kan även en silversmyckad perfektionist som Charlotte Kalla unna sig.

– I morgon ska jag verkligen tillåta mig att njuta av att få vara på OS. Mamma och mina systrar kommer upp hit och vi ska heja på killarna i skiathlon.

/TT