Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härlig jul i Gåxsjö med Cantilenakören

/

Det var inte svårt att hitta julstämningen för oss som besökte Gåxsjö kyrka i lördags kväll. Rimfrosten i träden, marschallerna vid entrén, det ljusa vackra kyrkorummet - redan innan Cantilenakören tog ton fanns den rätta känslan där.

Annons
Och med körens breda, blandande julprogram, bestående av både kända och mindre kända sånger, blev det bara bättre och bättre under konsertens gång.
I Cantilenakören har dirigenten Malin Strömdahl ett kompetent och välbalanserat instrument att jobba med - förvånansvärt välbalanserat med tanke på att mansstämmorna är så klent besatta.
Att matcha 24 röststarka altar och sopraner är ingen lätt uppgift för nio basar och tenorer, men jag tyckte att Cantilenaherrarna klarade det bra.
Den inledande sången "Var inte rädd för mörkret", Eric Blombergs vackra dikt i Bo Hanssons tonsättning, uppskattade jag mycket. Jag gillade också inslagen av koreografi - inga avancerade danssteg eller stora, yviga rörelser men alldeles lagom för att tillföra liv och spänning åt programmet.
Anita Nyman och Gustav Kling från Estrad Norr stod för textläsning mellan sångerna. Anita Nyman kan läsa gamla bekanta texter som "Blinka lilla stjärna" och "Gläns över sjö och strand" med ett allvar och en intensitet som gör att de känns nya. Den sistnämnda texten ackompanjerades av en nynnande kör som stod utspridd i hela kyrkan och det blev väldigt effektfullt.
Gustav Kling läste bland annat Viktor Rydbergs "Tomten", men det var nog ändå Anita Nyman som stal föreställningen med Jacke Sjödins moderna variant "Vardagstomten" ("Midvinterdagens stress är hård, skyltfönstren gnistra och glimma…") med tillhörande skojiga ljudeffekter.
Inom kören återfinns flera duktiga solister, bland dem alten Dolly Hedlund som sjöng "Jul, jul, strålande jul" medan resten av kören sjöng "A child is born". Två julsånger i en, alltså - svängigt, snyggt och spännande.
Med gospeln "Go, tell it on the mountain" och extranumret "Jul, jul, strålande jul", fast den här gången i mer traditionell körsättning, avslutades en härlig konsert som gärna hade fått hålla på längre än en timme.

Mer läsning

Annons