Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Harlaut testar gränser med egen tävling

Åre-sonen och OS-stjärnan Henrik Harlaut vill skriva skidhistoria med sin egen tävling i franska Alperna. Det här är hans vision av hur slopestyletävlingar ska se ut, nu efter OS i Sotji.
– Det handlar om att ta tillbaka stilen och kreativiteten till skidscenen.

Två av skidvärldens mest innovativa åkare inom freestylescenen just nu är onekligen svenske Henrik Harlaut och kanadensaren Phil Casabon. Tillsammans har de under en längre tid spånat ihop sin egna dröm-tävling som lyfter stil och kreativitet, till skillnad från hur dagens tävlingar ser ut, som mer och mer går åt det gymnastiska hållet.

Resultatet blev B&E Inventational, som i helgen avgjordes i franska Les Arcs.

– Jag och Phil har pratat väldigt länge om att det skulle vara kul att ha en tävling tillsammans, efter att ha sett bland annat Jon Olsson Invitational i Åre. Men vi ville göra det på vårt eget sätt, berättar Henrik

Detta är deras syn på hur slopestyle-tävlingar ska se ut och mycket möjligt starten på en ny era inom freestyle-skidåkning. Det här är en renodlad slopestyletävling där stil räknas precis lika mycket som svårigheten på tricken. Man kan kalla det åkarnas svar på hur de vill att tävlingarna ska se ut efter OS i Sotji.

Här går man till och med så långt som att man låter de tävlande skidåkarna agera domare och döma varandra.

– Alla tävlingar behöver nödvändigtvis inte se ut så här, men jag anser att det bör finnas den här typen av tävlingar, menar Henrik Harlaut.

– Det här är ett koncept som jag och de inbjudna åkarna föredrar. Idag vinner ofta den åkare som voltar och snurrar mest. Vi tycker att åkare som visar upp en bra stil och innovation bör vinna och det är därför B&E Inventational finns. De som är med och tävlar här i Les Arcs kämpar hårt för att behålla stilen inom skidscenen och därför finns det ingen som röstar på någon som de inte tycker förtjänar vinna. Jag tror att det här kan vara ett nytt sätt att se på bedömningssporter. Det här blir mer rättvist enligt mig.

Bland de tävlande åkarna, som är inbjudna personligen av Henrik Harlaut och Phil Casabon, hittar man stora namn inom skidscenen som exempelvis Candide Thovex och Paul Bergeron, precis som de svenska talangerna Simon Ericson och Henriks bror, Oscar Harlaut.

– Det är riktigt kul att ha brorsan på plats. Jag har inte åkt med honom särskilt mycket den senaste tiden så det kändes bra att kunna bjuda in honom. Och han är ju inte med i tävlingen bara för att han är familj utan för att han är en ruskigt duktig skidåkare!

– Annars var det svårt att välja vilka som skulle få en plats i tävlingen, då det bara fanns tjugo platser. I den bästa av världar skulle jag ha velat bjuda in 40 tävlande.

Formatet på tävlingen gick under tre stycken så kallade Jam Sessions där det inleddes med bäst stil, för att sedan gå vidare med bästa trick och slutligen kröntes den totala vinnaren.

Sett till tävlingens bana fanns det mycket rum till att tänka utanför boxen och spränga gränserna för vad kreativitet inom slopestyle är idag. Här fanns möjlighet för alla att visa upp sin talang. Något som uppskattades av både tävlande och publik.

Efter hela fem timmars tävlande stod det klart att initiativtagaren Phil Casabon vann pris för bästa stil, kanadensaren Emile Bergeron tog hem bästa trick och den totala vinnaren av första upplagan av B&E Inventational blev amerikanen Torin Yater-Wallace.

Nu efter tävlingen i Frankrike bär det av till Åre för Henriks del där han ska försöka hinna vara med i årets upplaga av Jon Olsson Invitational.

– Ja, vi får se om jag hinner hem i tid. Det kan hända att jag missar träningarna på JOI i Åre, men det vore absolut roligt att få vara med ännu en gång.