Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härke lockar med utställning, kurs och öppna ateljéer

/
  • ”Lite högre, kanske? Eller lite lägre? Kanske ska vi låta de där två byta plats?” Att hänga 25 konstnärers tavlor så att alla blir nöjda är ingen lätt uppgift. Elisabeth Athle, Susanne Frunck och Lars Nylund provar sig fram. Foto: Håkan Luthman

På lördag drar den igång, årets roligaste vecka för alla konstintresserade i länet. Konstnärerna på Härke medverkar som vanligt.

Annons

I årets utställning på Härke under Konstens vecka deltar ett 25-tal konstnärer. Antingen är de medlemmar i ateljéföreningen, en sammanslutning av 13 konstnärer som hyr ateljéer i huset. Eller också tillhör de Östersunds kollektiva grafikverkstad, bestående av ett 80-tal personer som är med och delar på den avancerade utrustning för grafiskt tryck som finns i husets källare.

– Varje konstnär har fått lämna in upp till tre verk, så totalt ställer vi ut ett 70-tal tavlor, berättar Lars Nylund, Susanne Frunck och Elisabeth Athle. De är mitt uppe i hängningen när LT hälsar på under tisdagsförmiddagen.

OCH Att hänga all denna konst är ett grannlaga uppdrag.

– Det gäller att alla känner att de har fått en bra placering av sina verk, säger Lars, Susanne och Elisabeth medan de hänger upp, plockar ner och flyttar om.

Allt kommer inte att få plats i den stora utställningssalen på bottenvåningen.

– Vi får nog hänga en del i trappan och där uppe också, konstaterar de tre.

De tycker att Konstens vecka är ett jättekul arrangemang som även lockar många som i vanliga fall inte tillhör konstpubliken.

Fast här i länet är det inte optimalt med vecka 40, konstaterar Susanne Frunck.

– Älgjakt och bärplockning konkurrerar, förstås. Men vi får hoppas på lite lagom dåligt väder.

Utställningen på Härke har vernissage på söndag klockan 12. Klockan 13 spelar musikgruppen Kolonivägens kapell.

Utställningen är sedan öppen varje dag till och med söndag 4 oktober.

– Vi öppnar också våra ateljéer. Där kan man besöka oss under dagen på söndag och på kvällstid tisdag och torsdag, säger Elisabeth Athle.

Nytt för i år på Härke är också Härke-Akademin, en serie endagskurser för nybörjare under ledning av konstcentrumets medlemmar. Den första kursen hålls lördag 3 oktober, leds av Anders Suneson och handlar om illustrationer, från skämtteckning till illustration.

Fotnot: För den som vill veta mer om vad som händer i länet under Konstens vecka rekommenderas följande webbadresser. Sveriges Konstföreningar: www.sverigeskonstforeningar.nu Landstinget: www.jll.se Jamtli: www.jamtli.com

Mer läsning

Annons