Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalspipan vaknar till liv

Hur ser man till att ett nästan bortglömt instrument får ett nytt liv? Kanske genom att ge det en egen festival och låta det möta kontrabastvärflöjt, kavalpipa, nyckelharpa och samtida dans. "Härjedalspipan Revisited" är här – igen.

I dag, torsdag, öppnar andra årgången av festivalen "Härjedalspipan Revisited" i regi av Härjedalens kulturcentrum. Under fyra dagar äger sex internationella konserter rum. Flöjtisten Anders Hagberg, som också undervisar på Göteborgs musikhögskola, inleder festivalen:

– Vid konserten i Lillhärdal kommer jag att utgå från och inspireras av musik från olika folkliga kulturer. En liten neanderthal-flöjt kommer att dyka upp tillsammans med en gigantisk kontrabasflöjt liksom en av de senaste uppfinningarna inom flöjtbyggarkonsten, säger han.

Fredagen ägnas åt ett möte mellan Josefina Paulsons traditionella musik framförd på nyckelharpa och Erika Lindqvists samtida dans.

– Att spela nyckelharpa – för mig är det som att prata, den är min röst, säger Josefina Paulson om sitt instrument.

På lördag eftermiddag spelar Duo Blankan från Stockholm visor för Härjedalspipa och vevlira själva och tillsammans med Fiala från Tjeckien som spelar folkmusik för fiol och viola. Under kvällen spelar världsberömde kavalpipaspelaren Theodosii Spassov folkjazz med sin bulgariska trio – en konsert som också lockat Bulgariens ambassadör till Lillhärdal.

Söndagen avslutas med ensemblen Folkbarock, bestående av Kristen Snyder från Östersund och Knapp Bertil Eriksson, som presenterar folkmusik från Jämtlands län för flera spelpipor och barockmusik för sång och olika instrument.

Härjedalspipan spelades i äldre tider av vallpojkar och vallflickor i Härjedalen. Den viktigaste traditionsbäraren är Olof Jönsson (1967-1953) i Överberg. Oskar Olofsson i Lillhärdal förde hantverket vidare till Gunnar Stenmark som bor i Ås utanför Östersund och fortfarande håller traditionen vid liv.

Festivalen "Härjedalspipan Revisited" är en den av "det nordliga rummet", den del av kulturhuvudstadsåret Umeå 2014 som inte äger rum i Umeå. Härjedalens kulturcentrum samarbetar också med Kulturrådet, Härjedalens kommun, Länskulturen, Studieförbundet Vuxenskolan.