Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalingar väljer inte vegetariskt

Härjedalingarna vill helst inte byta ut sin husmanskost mot ett vegetariskt alternativ. Men trots ett litet intresse från lunchgästerna deltar restaurang Björnen i Naturskyddsföreningens kampanj gröna gaffeln.

Naturskyddsföreningen kampanj Gröna gaffeln försöker just nu få oss svenskar att äta vegetarisk mat minst en dag i veckan och dra ner på köttet. Detta för att visa att en så liten förändring i vardagen kan göra stor skillnad för miljön och klimatet.

Men härjedalingarna visar sig svårflörtade och vill gärna ha sin husmanskost med kött och fisk. Under turistsäsongen är det fler som efterfrågar vegetariskt, märker man på restaurangerna.

I Sveg har några medlemmar i Nedre Härjedalens Naturskyddsförening besökt tre av ortens restauranger. Restaurang Björnen var den enda som gick med i kampanjen.

– Vi har alltid minst två personer som vill ha vegetariskt varje dag. I dag har vi två vegetariska alternativ - pyttipanna och selleristicks, säger Susanne Karlsson, som jobbar på Björnen.

– Vi har alltid vegetariska sallader och pizzor också, och så har vi salladsbuffé till lunchen, säger Erkan Altay, en av Björnens delägare.

– Det måste bli ett trendbyte, man är nog inte van att fråga efter vegetarisk mat det här uppe.

Under veckan ska

Enkätfrågan:

• Om det finns ett vegetariskt lunchalternativ, brukar du välja det?