Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedaling nekas sterilisering

En man och hans hustru i Härjedalen har IVO-anmält Jämtlands läns landsting efter att de nekats sterilisering.

Annons

I anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg, så skriver paret att de provat diverse preventivmedel men att de gett otrevliga biverkningar som exempelvis latexallergi. Eftersom att sterilisering av män – vasektomi – är en säkrare operation så tog paret i samråd med läkare beslutet att det var mannen som skulle genomgå operationen.

"Läkaren som skrev remissen var tydlig i sin åsikt att jag/min make hade goda skäl att ansöka om och beviljas sterilisering", skriver paret i sin IVO-anmälan.

Mannen fick remiss till kirurgkliniken i Östersund. Men där blev det stopp. När paret ringde kliniken fick de besked att de nobbats ingreppet.

I anmälan så hänvisar paret till en tidigare prövning av Socialstyrelsen där det konstaterades att sterilisering är en behandling som ett landsting har skyldighet att erbjuda.