Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalens markägarförening går vidare med avtalskritik

Peter Wagenius, ordförande i Härjedalens markägarförening forstsätter att ifrågasätta renbetesavtalet, som markägarna nu ska ta ställning till.

Peter Wagenius, ordförande i Härjedalens Markägareförening har nu ställt en fråga till regeringen/landsbygdsministern om det riktiga i att kräva att den som inte vill skriva avtal ska vara tvungen att avskriva sig möjligheten till ersättning för tidigare renbete.

– Avtalet är ännu värre an vi befarat. Om man skriver under det röda dokumentet skriver man ifrån sig rättigheterna att stämma renägarna, säger han.

Men detta är inte sant, menar Lennart Olsson, ordföranden i fastighetsägarnas förhandlingsdelegation.

– Utskicket är en uppmaning bara för att ta reda på hur många som inte behöver påminnas när vi räknar avtalen. Det är också en förklaring att man inte kommer att komma åt de 15 miljoner som staten avsatt i retroaktiv ersättning till de markägare som skriver avtal. Om markägarföreningen och Peter Wagenius vill stämma staten, då säger jag bara lycka till, säger Lennart Olsson.

• Men man har kvar sina rättigheter att göra det, även om man skriver under det röda dokumentet?

– Ja, självklart har vem som helst rätt att stämma staten, säger Lennart Olsson.