Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalens kulturcentrum: Vi behöver kommunens stöd

Med en privat investering på runt två miljoner kronor öppnade i juni 2012 Härjedalens kulturcentrum (HKC), en fullt utrustad teatersalong, balett- och dansskola samt ett konstgalleri. Under sommaren 2012 inbjöd HKC många välkända svenska, europeiska och amerikanska konstnärer och artister, vilka ordnade med workshops, utställningar och föreställningar. Dessa tilldragelser, 11 till antalet, har varit välbesökta – med i genomsnitt 89 procents uppslutning.

Med stöd och support från den regionala utvecklingsfonden Leader Södra fjällen, blev en hel serie av workshops som kallats Härjedalens Sommarakademi en stor succé med studenter från hela Sverige, Finland, Tyskland, Schweiz, USA och Tjeckien. Det bokades hotellrum och den lokala infrastrukturen utnyttjades (affärer, idrottslokaler etc.)

Härjedalens Kulturcentrums sommarprogram bidrog med omkring 250 övernattningar i Lillhärdal.

I somras berättade nästan alla regionala dagstidningar, konstmagasin och radiokanaler om aktiviteterna på HKC. En hel lista med pressutlåtanden finns på vår hemsida, det var ofta de mest positiva nyheterna om Härjedalen.

Sommarprogrammet, med en total budget på 620 000 kronor, var bekostat av:

• HKC med ungefär 580 timmar av obetalt ideellt arbete och ett eget bidrag om 180 000 kronor.

• Stödet från Härjedalens Kommun uppgick endast till 15 000 kronor från Nämnden för bildning, fritid och kultur och Näringslivskontoret bidrog med 5 000 till marknadsföring.

Eftersom ingen teater eller annat konstcenter i Europa klarar sig utan support från den egna regionen, så yrkade HKC på ytterligare bistånd från Härjedalens Kommun. Utan support från Härjedalens kommun, kan Härjedalens Kulturcentrum heller inte ansöka om bidrag från statliga eller andra internationella fonder för att förverkliga ett regelbundet kulturprogram med teaterpjäser, konserter, föreläsningar och andra aktiviteter.

Härjedalens Kulturcentrum erbjuder den enda fullt utrustade teaterscenen i Härjedalen där det också finns den enda balett- och dansskolan i Härjedalen.

I slutet av augusti blev HKC informerade av Härjedalens kommunstyrelse, att kommunen inte kommer att bidra med ytterligare anslag till Härjedalens Kulturcentrum än 15 000 kronor per år.

Inga som helst orsaker till detta och inte heller några ytterligare förklaringar gavs med anledning av detta beslut. När vi frågade Nämnden för bildning, fritid och kultur om orsaken till dessa beslut fick vi till svar att svenska politiker inte behöver redogöra för eller lämna någon förklaring till sina beslut.

Andreas Hoffman och Flavia Devonas

Härjedalens kulturcentrum, Lillhärdal