Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalens kulturcentrum samarbetar med Dans- och Cirkushögskolan

Samarbete med Dans- och Cirkushögskolan, dansfilmfestivalen Vertical floor med brett och spännande program och ett gästspel från Salzburg.

Nu inleder Härjedalens kulturcentrum nya serien Golvkonst.

Golvkonst beskrivs som "en året-runt-serie av workshops, föreställningar och samtal med artister och koreografer kring ämnet dans och dess betydelse". Där ingår ett samarbete med Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm där några av högskolans lärare kommer att besöka Härjedalens kulturcentrum för att ge workshops. Skolans danspedagogstudenter kan arbeta tillsammans med skolbarn.

– Vi hoppas att kommunen kommer att inkludera några av dessa workshops i sitt kulturella utbildningsprogram för skolbarn, men vi kan endast erbjuda dem den möjligheten, säger konstnärlige ledaren Andreas Hoffman.

Härjedalens kulturcentrum har ännu inte kontaktat kommunen i den frågan då programmet just nu är i planeringsfasen. Samarbetet startar i juni med en danslekworkshop för förskolebarn.

Helgen efter påsk ges dansfilmfestivalen Vertical floor med underrubriken Norrlands dansfilmfestival. Då visas 15 filmer från Sverige, Tjeckien, Storbritannien, USA, Kanada, Tyskland och Schweiz.

– Vi ville ha ett brett utbud med alla sorters dansfilm: kortfilmer, dokumentärer, filmade föreställningar och det allra senaste, säger producenten Flavia Devonas som själv också är dansare.

Till festivalen kommer också dansaren och koreografen Karin Lundqvist för att visa och samtala om sin senaste dansfilm. I ett samarbete med en tjeckisk dansfilmfestival visas ett program av kortfilmer. Den amerikanske filmaren Michael Langans "Choros" utforskar relationen mellan dans- och filmkonst genom att låta en dansares rörelser förskjutas och därmed mångfaldigas till ett kompani av rörelser på ett häpnadsväckande sätt.

– Det ger en helt ny dimension av dans, säger Flavia Devonas om dansfilm.

Man kan se detaljer som man inte kan se i en föreställning, en dokumentär kan berätta om hur en uppsättning kommer till och man har möjlighet att visa dans som skulle vara svår eller omöjlig att ta till Lillhärdal.

– Som "Dido och Aeneas", det finns ingen möjlighet att ta hit den som föreställning, säger Flavia Devonas.

Den filmade föreställningen av Henry Purcells opera "Dido och Aeneas" på Berlins statsopera Unter den Linden med över- och undervattenskoreografi signerad Sasha Waltz är också vad hon själv ser mest fram emot.

I "Maos sista dansare" kopplas dans och politik ihop i filmdramat om den kinesiske balettstjärnan Li Cunxin och hans internationella genombrott. Dokumentären "Det skrivna ansiktet" handlar om Onnagata, de manliga skådespelare som gestaltar kvinnor i den japanska teaterformen kabuki. I dokumentären "Dansdrömmar" framför tonåringar danslegenden Pina Bauschs dansteaterstycke "Kontakthof".

Nästa steg i Golvkonst är livedans: i slutet av maj infogas Lillhärdal i österrikiska kompaniet Salzburg Experimental Academy of Dance turnéplan tillsammans med orter som Lausanne och London då verket Centipedes ges.