Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vindkraften kan skapa hundratals nya arbeten”

/
  • Björn Ljungqvist, näringslivssekreterare i Härjedalens kommun, hopps mycket på Vindkompaniets planerade vindkraftssatsningar i  storleksordningen fyra–fem miljarder kronor. ”Det kan komma att skapa hundratals nya arbetstillfällen i kommunen”, säger han.  Foto:  Carin Selldén

Vindkraftsutbyggnaden bara i Härjedalen kan komma att skapa hundratals nya arbetstillfällen. Det menar Björn Ljungqvist, som jobbar som näringslivssekreterare på kommunen.

Annons

Han berättar att han ingår som Härjedalens representant i styrgruppen för vindkraftsutvecklingen i länet.

– Man kan som exempel ta den pågående byggnationen av vindkraftsparken i Havsnäs i Strömsunds kommun. Där har man rustat sex mil väg, varav tre mil är ny väg, vilket har skapat jobb för 50-talet fordon under ett och ett halvt års tid, säger Ljungqvist.

– Och Hammerdals Betong, som har full huggning med gjutning av grunder m.m. vid vindkraftsparken.

Totalt i länet projekteras det för över 1 000 vindkraftverk varav cirka 250 i Härjedalen och Björn Ljungqvist förväntar sig mycket positiva effekter på sysselsättningssidan när väl projekten kommer till utförande.

– De som ska jobba med vindkraftsprojekten behöver mat och logi under flera års tid, vilket kommer att skapa en hel del arbetstillfällen inom den sektorn.

– Vidare kommer man inom entreprenörssidan att ha stora möjligheter till uppdrag vid vindkraftsparkerna.

– Det är också en sektor som är mycket stark i Härjedalen och där bland annat Reaxcer kommer att få stor betydelse, säger Ljungqvist. Vindkraftsparkerna kommer också att behöva servicepersonal i stor utsträckning.

Men på näringslivskontoret jobbar man även på ännu längre sikt, nämligen att kunna skapa nya industrijobb med tillverkning av komponenter till vindkraftverken.

– En stor expansion är på gång för tillverkning av mindre vindkraftverk, som till exempel kan ställas på någon byggnad. Här ska vi i Härjedalen försöka armbåga oss fram och delta i utvecklingen och tillverkningen.

– Det här är alltså totalt sett en mycket spännande framtidsbransch, som kan få stor betydelse för utvecklingen av kommunen, menar Björn Ljungqvist.

0680-553 90

leif.eriksson@ltz.se

Annons